2019. november 20., szerda
Jolán

Külföld

Tíz éve nem látott hőség pusztít Ausztráliában

Tíz év óta nem tapasztalt hőség okoz gondot Ausztrália déli részén, Victoria államban, ahol mintegy 150 ezer háztartásban nem volt áramszolgáltatás pénteken, mert a légkondicionáló berendezések használata miatt túlterheltté vált a villamoshálózat – közölték a hatóságok.

Az államban, amelynek 5 millió lakosa van, az évtized legmagasabb hőmérsékletét, 46 Celsius-fokot mértek. A hőhullám miatt az állam székhelyén, Melbourne-ben mintegy harmincezer háztartásban és üzlethelyiségben két órára lekapcsolták az áramot, hogy ne omoljon össze az elektromos hálózat. Az áramhiány miatt helyenként káosz alakult ki a közlekedésben, mert nem működött mintegy száz forgalomirányító lámpa. A rendkívüli hőség miatt Ausztrália déli részén többtucatnyi helyen keletkeztek gyorsan terjedő bozóttüzek. Előrejelzések szerint Új-Dél-Walest szombaton éri el a hőhullám ugyancsak 40 Celsius-fok körüli hőmérsékletekkel.


Melbourne-ben tíz éve, február 7-én 46,4 fok volt. Azon napon – amelyet mindmáig fekete szombatként emlegetnek – szintén bozóttüzek pusztítottak, és 173 ember halálát okozták, valamint kétezer lakóház megsemmisült az államban.

Dél-Ausztrália állam fővárosában, Adelaide-ben pénteken megdőlt ez a tízéves rekord: 46,6 Celsius-fokot is mértek. A déli államok áramellátásában az északiak segítettek ezen a napon.

Kapcsolódó Cikkek