EUR: 322,63 Ft
CHF: 288,36 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Miskolc

Tizennégymilliárdos beruházás a Bosch-gyárban

Tizennégymilliárd forintot meghaladó beruházás kezdődik a német Bosch-konszern miskolci autóipari gyárában, a Robert Bosch Energy and Boda Systems Kft.-ben, a 2021-ig tartó projekt keretében egyebek mellett új generációs termékek gyártósorait és tesztberendezéseket telepítenek – jelentették be a cég vezetői Miskolcon, múlt hét pénteken.

Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: a 14,1 milliárd forintos beruházást a kormány 2,65 milliárd forint vissza nem térítendő összeggel támogatja. A beruházás a meglévő termékek – motorhűtő-ventilátor, elektromos kerékpárhajtómű – új generációit, és további új termékek (például okoskerék) gyártását, modernizálását teszi lehetővé.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mellette Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy Body and Systems Kft. ügyvezető igazgatója a német Bosch miskolci gyárában – Fotó: MTI

– Összességében soha annyi pénzt nem fektettek be a cégek, mint tavaly, 98 nagy beruházást jelentettek be a társaságok 1380 milliárd forint értékben. Mindehhez a kormány 135 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatással járul hozzá – mondta Szijjártó Péter. A Boschról szólva megemlítette, hogy a világ egyik legjelentősebb társasága, folyamatosan bővíti magyarországi tevékenységét, újabb és újabb beruházásokat hoz ide. A cég a magyar–német gazdasági együttműködésnek is meghatározója, kulcsfontosságú szereplője.

A Bosch több mint 120 éve, 1898-tól van jelen Magyarországon, jelenleg a csaknem 15 ezer embert foglalkoztató kilenc leányvállalat forgalma 2017-ben meghaladta a 244 milliárd forintot. A 402 ezer embert alkalmazó konszern valamennyi gyárának árbevétele 2017-ben 78 milliárd eurónál is több volt.


Elkészült a 200 milliomodik iBooster fékrásegítő rendszer motorja a miskolci Bosch-gyárban – Fotó: MTI

Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági igazgatója arról szólt, hogy a mostani beruházásnak köszönhetően a miskolci autóipari gyár stratégiai fontossága és globális viszonylatban is kiemelt pozíciója tovább erősödik. Ez a társaság 2003-ban alakult, járműipari alkatrészek és elektromos hajtások gyártásával foglalkozik, és több mint 2,5 ezer embert foglalkoztat.

A beruházás megkezdésének múlt heti bejelentésével egy időben készült el a miskolci gyárban a 200 milliomodik termék. Ez az elektromechanikus fékrásegítő iBooster-rendszer motorja, amely hatékonyabbá teszi a hibrid és elektromos autókat, miközben a rövidebb féktáv és az elektronikus kormányrendszer motorja fokozza a biztonságot.

Kapcsolódó Cikkek