2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Külföld

Tö­meg­ve­re­ke­dés Bihácson! Botokkal és székekkel ütötték egymás a migránsok – Videó!

Újra tömegverekedés tört ki a migránsok között a bihácsi befogadóközpontban. Harminc férfi esett egymásnak, botokkal és székekkel ütlegelték egymást, a napokban megkéseltek egy pakisztáni férfit is. A rendőrség átkutatta a központot: az összes kést és egyéb szúróeszközöket elkobozták – írja a hirado.hu.

Dulakodás, lökdösődés, kiabálás – így kezdődött a tömegverekedés a napokban a bihácsi befogadóközpontban. A zavargásokban mintegy harminc migráns vett részt, akik botokkal és fémcsövekkel estek egymásnak – hangzott el az M1 Híradójában.


A térfigyelő kamerák felvételein látszott, hogy az egyik bevándorló megpróbált elmenekülni támadói elől, egyikük azonban utánafutott, és egy székkel addig ütötte társát, amíg az összeesett.

em ez volt az egyedüli incidens a bosznia-hercegovinai Bihácson. Néhány napja egy pakisztáni migráns tett feljelentést a rendőröknél, miután – szerinte minden ok nélkül – rátámadtak, ugyanannak a központnak a közelében, ahol legutóbb a tömegverekedés volt. A pakisztáni férfit szúrt sebbel látták el az orvosok.


A támadás után mintegy kétszáz rendőr kutatta át a bihácsi befogadóközpontot. Olyan eszközöket kerestek, amikkel sérüléseket okozhatnak egymásnak a bevándorlók. A hatóság emberei több tucat kést, csavarhúzót, botokat és egyéb veszélyes szúróeszközt is találtak.

Az egyenruhások szerint csak tavaly több mint hétszáz hasonló incidenst követtel el migránsok a környéken. A bűncselekmények pedig idén is folytatódtak.

Múlt héten váltott ki felháborodást az az eset, amikor a bevándorlók egy vonat utasait rabolták ki a Bihács és Szarajevó közötti járaton. A szerelvény félúton járt, amikor egy ötfős csoport meghúzta a vészféket, majd fosztogatni kezdett. Az utasoktól pénzt és élelmet is elvettek, majd elmenekültek.

Folyamatosan próbálkoznak a határátlépéssel

A tél és a mínuszok ellenére sem csökkent a határátlépési kísérletek száma. A rendőrök naponta fognak el migránsokat a horvát–bosnyák határszakaszon. Csakúgy, mint embercsempészeket.

Múlt héten a horvátországi Rijeka közelében kis híján tragédia történt, amikor egy fekete autót kezdtek üldözni a rendőrök. A jármű végül a szalagkorlátnak csapódott. Kiderült: a bosnyák férfi öt migránst próbált Szlovéniába csempészni.

Megduplázódott az embercsempészek száma

A horvát–bosnyák határon egy év alatt majdnem megduplázódott az elfogott embercsempészek száma, közülük többen is veszélyesnek bizonyultak. Tavaly öt olyan esetet regisztráltak a horvát határrendészek, amikor az embercsempészek rendőrökre támadtak. Összesen pedig 620 embercsempészt tartóztattak fel – mondta a horvát határrendészet vezetője egy televíziós interjúban.

Tavaly összesen 24 ezer bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába. Az utánpótlás pedig idén sem állt le: év eleje óta már mintegy 400 migránst regisztráltak. A hatóságok attól tartanak, hogy tavasszal még nagyobb nyomás nehezedik majd a Balkánra.

Rengetegen várakoznak Törökországban

A nemzetközi migrációs szervezet legfrissebb adatai szerint jelenleg csaknem négymillió menedékkérő várakozik Törökországban. Többségük befogadótáborokon kívül él, és csupán tíz százalékuk rendelkezik menekültstátusszal.

A Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1-en arról beszélt, hogy a migránsok többsége a szíriai háború elől menekült Törökországba, az ő jogi státuszuk rendezett az unió és Törökország közötti megállapodás szerint. Janik Szabolcs úgy véli, ugyanakkor kérdéses, hogy más országokból, például Afganisztánból, Iránból és Irakból milyen tömegek érkeznek még illegálisan.

Janik Szabolcs hozzátette: nagy a jelentősége annak, hogy a tranzitországok milyen erőfeszítéseket tesznek azért, hogy megakadályozzák a tömegek továbbjutását.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek