EUR: 328,15 Ft
CHF: 300,68 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Külföld

Több dzsihadistával végeztek iraki biztonsági akciók során

Összecsaptak az iraki biztonsági erők az ország több pontján az Iszlám Állam terrorszervezet tagjaival, továbbá az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatásával légi csapásokat is végrehajtottak a dzsihadisták búvóhelyei ellen – számolt be az akciókról hétfőn az iraki védelmi minisztérium.

A közlemény szerint az iraki biztonsági erők tagjai több mint 730 robbanószerkezetet hatástalanítottak, köztük autóba rejtett pokolgépet is. A nemzetközi koalícióval közösen végrehajtott légicsapások során a dzsihadisták tíz búvóhelyét lebombázták, továbbá három, fegyverraktárnak is használt alagutat semmisítettek meg.


Harcokra került sor az északi Ninive és a nyugati Anbár tartományban is, egyebek mellett iraki járőrök és a terroristák között.

A műveletek során a közlemény szerint legalább öt terroristával végeztek.

2017 decemberében Haider al-Abádi akkori iraki miniszterelnök bejelentette, hogy az ország egész területét felszabadították az Iszlám Állam uralma alól. A biztonsági helyzet Irakban azóta jelentősen javult, az ország nehezen megközelíthető, sivatagos térségeiben azonban továbbra is bujkálnak dzsihadisták. Az általuk elkövetett merényleteknek nem csupán a biztonsági erők tagjai, hanem civilek is áldozataivá válnak.

Donald Trump amerikai elnök 2018 decemberében jelentette be, hogy kivonja az amerikai csapatokat a szomszédos Szíriából, mert szerinte ott sikerült legyőzniük az Iszlám Államot. Nem sokkal ezután váratlan látogatást tett az amerikai katonák iraki légibázisán, ahol hangsúlyozta, Washingtonnak nincsenek tervei arra, hogy kivonuljon Irakból.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Nap képe: ArcMás

  A Nap képe: ArcMás

  Gigantikus képek díszítik Moszkva nyugati elővárosában a panellakások falait, ahol graffitiművészek festményei kápráztatják el az embereket.

 • Baktérium pusztítja az elsüllyedt Titanicot

  Baktérium pusztítja az elsüllyedt Titanicot

  Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

 • Életeket követelt egy villámcsapás a lengyel Tátrában

  Életeket követelt egy villámcsapás a lengyel Tátrában

  Hirtelen kitört viharban négyen életüket veszítették, és csaknem százan megsérültek csütörtökön villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, folyamatban vannak a mentőakciók – adta hírül legfrissebb jelentésében a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).