EUR: 334,03 Ft
CHF: 304,48 Ft
2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Külföld

Több ENSZ-békefenntartóval végeztek terroristák Mali északkeleti részén

Legalább nyolc csádi állampolgárságú ENSZ-békefenntartóval végeztek terroristák vasárnap reggel Mali északkeleti részén diplomáciai és biztonsági források szerint.

Az Aguelhok környéki támadás célpontjai az ENSZ mali békefenntartó missziójának (Minusma) tábora és biztonsági ellenőrzőpontok voltak. Számos szélsőséges is meghalt, 19-en megsebesültek az átfogó támadásban – közölték biztonsági források.


A 12 500 tagú Minusma 2013-ban kezdte meg munkáját a nyugat-afrikai országban az után, hogy annak északi része az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló dzsihadisták kezére került. A Minusma működésének kezdete óta több mint 160 békefenntartó vesztette életét, közülük legalább száz ellenséges tűzben. Ez az ENSZ-katonák vonatkozó időszakra eső összesített veszteségének több mint fele.

Az aguelhoki tábort már áprilisban is megtámadták, akkor két csádi kéksisakos meghalt és többen megsebesültek.

Mali északi részét 2012 tavaszán, egy katonai államcsíny után vonták ellenőrzésük alá a szélsőségesek. Bár a dzsihadistákat 2013-ban Franciaország vezetésével kiűzték a térségből, nem hagytak fel a támadásokkal, és már nemcsak északon, hanem Mali középső, illetve déli részén, valamint a szomszédos Burkina Fasóban és Nigerben is megjelentek.

Kapcsolódó Cikkek