EUR: 323,25 Ft
CHF: 290,75 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Szeged

Több ezer szegedi: Maradjon a Széchenyi tér!

Korábbi cikkünkben szavazás formájában arról kérdeztük a szegedieket, hogy milyennek szeretnék a Széchenyi teret. Rendkívül kiegyenlített szavazás volt, mindössze egy százalékkal érkezett több szavazat arra az opcióra, hogy a tér maradjon meg jelenlegi formájában. A kommentekből leszűrhető, hogy sokan attól tartanak, a város központi tere a felújítástól elveszítené jelenlegi hangulatát.

Meglepő, hogy ahhoz képest, hogy kiegyenlített volt a szavazás, a kommentmezőben egyöntetűen támadták a látványterveket. A legtöbb hozzászóló rettentően elkeseredett, hogy megváltozik a belváros szívének arculata.


A látványtervek a többség tetszését nem nyerték el

Szerettük volna megtudni, hogy a szegediek többsége milyennek szeretné látni a Széchenyi teret, ezért újabb szavazást hirdettünk, ahol az emberek kifejthették véleményüket.

Több ezren szavaztak


A szavazás – amelyen több mint háromezer ember vett részt – még az előzőnél is kiegyenlítettebb volt. A voksolók 36 százaléka azt szeretné, hogy a tér maradjon meg jelenlegi formájában. Mindössze egy százalékkal érkezett kevesebb szavazat arra az opcióra, hogy valósuljanak meg a látványtervek. A szavazás bronzérmese az 1910-es Széchenyi tér lett, erre a lehetőségre a szavazásban részt vevők 20 százaléka voksolt.

Egy olyan lehetőséget is felkínáltunk, hogy kommentben fejtsék ki véleményüket azok, akiknek egyik opció sem felel meg. Akad olyan ember, aki helyesli a tér felújítását, viszont nem ért egyet a látványtervekkel.

„Újítsák fel, a terv se rossz, de a szobrokat tartsák meg, és a szökőkút is maradjon. A kandeláberek pedig ne ilyen modern stílust viseljenek, inkább az épületek szép vonalaihoz passzolót keressenek. A piacot pedig kizárólag kézműves és termelői piacra korlátoznám” – írta hozzászólásában Ágnes.

Mások szerint elég lenne csak a járdákat felújítani, ugyanis a teljes körű megújulástól a tér elveszítené varázsát.

„Szerintem ezek a szögletes formák rettentően ütik a tér bájos hangulatát. Mikor először jöttem Szegedre, egy barátom ezt a teret úgy mutatta be, hogy úgy néz ki, mint a régi nagy parkok Párizsban, és milyen különleges hely így. Ebben a formában a legszebb, az összes szoborral, fával, növénnyel együtt. Ha nagyon fel akarják újítani, esetleg az aszfaltot lehetne valami szép burkolatra cserélni, ami harmonizál a növényzettel és az épületekkel (ha nem tesz kárt a fákban), de ez se ér annyit, hogy hónapokig fel legyen emiatt dúlva az egész, mint a Liget, így is jó. És lehetőleg maradjanak meg a szép régi stílusú padok is, ne legyenek szögletesek” – fejtette ki álláspontját a kommentmezőben Anna.

Széchenyi téri terv

A napokban létrejött egy több száz lelket számláló Facebook-közösség, amely a Széchenyi téri terv nevet kapta. A csoport tagjai nap mint nap arról diskurálnak, hogy melyik koncepció megvalósulása lenne a legmegfelelőbb a Széchenyi tér életében.

Kapcsolódó Cikkek