EUR: 322,37 Ft
CHF: 287,51 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Belföld

Több mint 300 felsőoktatási fejlesztés valósul meg 280 milliárdos forrásból

Több mint 300 felsőoktatási fejlesztési projekt valósul meg 33 intézményben, több mint 280 milliárd forint értékben – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztosa kedden Pécsett, a tárca által indított országos roadshow első állomásán.

László András a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán (PTE-ETK) rendezett eseményen közölte: a rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa azokat a fejlesztéseket, amelyeket a magyar kormány a Széchenyi 2020 program keretében támogat a 2014-2020-as időszakban.


“A folyamatosan változó technológiai és gazdasági környezetben kulcsfontosságú, hogy az egyetemekről, főiskolákról versenyképes tudással kerüljenek ki a hallgatók” – fogalmazott. Hozzátette: ehhez szükséges, hogy megfelelő eszközökkel, infrastruktúrával és kutatásfejlesztési potenciállal bírjanak a magyar felsőoktatás intézmények.

A miniszteri biztos a roadshow céljának nevezte, hogy diákok a nyílt napokon halljanak a részben már megvalósult, részben folyamatban lévő fejlesztési projektekről, mivel ezek pályaválasztási döntésüket is befolyásolhatják.


Magyarország számára 2014 és 2020 között 9000 milliárd forintos fejlesztési keret áll rendelkezésére, amelynek lehívásában a V4-es országokkal és a tágabb régióval összehasonlítva is élen jár. A 31 százalékos lehívási arány meghaladja a 27 százalékos európai uniós átlagot is – hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos.

A baranyai fejlesztésekre térve László András ismertette: a megyébe több mint 250 milliárd forintnyi forrás érkezett, ebből Pécs 115 milliárd forinttal részesült, több mint 700 projekt keretében. Baranyában pedig 141, az oktatási-nevelési területet érintő, illetve 280 kutatás-fejlesztési projekt valósul meg – sorolta.

Betlehem József, a PTE stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese arról beszélt, hogy az egyetemen az elmúlt időszakban mintegy 40 milliárd forint értékben valósult és valósul meg EU-s finanszírozású fejlesztés. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 30, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból pedig 23 pályázat, valamint 20 direkt uniós finanszírozású, a versenyképességet növelő projekt fut – fűzte hozzá. E fejlesztések keretében hozták létre például az egyetem háromdimenziós kutatási központját és neurorehabilitációs centrumát is – jelezte.

Oláh András, a PTE-ETK dékánja kiemelte, a kar az elmúlt tíz évben nyolcmilliárd forint fejlesztési forráshoz jutott európai uniós és hazai finanszírozási keretekből. Az ETK hallgatói létszámát ez idő alatt 2300-ról több mint 3200 főre növelte, oktatóik száma 79-ről több mint 120-ra emelkedett.

Bejelentette, hogy az egészségtudományi karon kialakítanak egy 2500 négyzetméteres, úgynevezett humánpáciens-szimulációs központot, amely egyedülálló és komplex betegellátási környezetet hoz létre. A kialakítandó centrumban a hallgatók gyakorolni tudják a helyszíni baleseti ellátást, ahol majd munkahelyi, közúti, betemetéses szerencsétlenségek szimulációjára nyílik lehetőség, továbbá egy élethű mentőautóban is gyakorolhatják az ellátást. A sajtótájékoztatón a kar hallgatói egy megtámadott férfi helyszíni ellátását is bemutatták korszerű eszközökkel.

A PTE az MTI érdeklődésére tudatta, hogy a keddi nyílt napon több mint 500 regisztrált érdeklődő vett részt.

Az ITM roadshowja szerdán Győrben a Széchenyi István Egyetemen, január 22-én Egerben az Eszterházy Károly Egyetemen, január 23-án Veszprémben a Pannon Egyetemen, január 24-én Debrecenben az egyetem természettudományi és technológiai karán, január 26-án Budapesten a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, február 2-án a Szegedi Tudományegyetemen folytatódik.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Dagonya

    A nap képe: Dagonya

    A somogybabodi Nemzetközi Off Road Fesztiválon idén sem maradtak szárazon a versenyzők. Európa legnagyobb terepjárós eseményén csaknem 1200 autó és 20 ezernél is több résztvevő merült el a sárban.

  • Baseball ütővel esett a tanulókocsinak

    Baseball ütővel esett a tanulókocsinak

    Egy 42 éves kamionos férfinak annyira elgurultak a gyógyszeri, hogy baseball ütővel esett neki az előtte lassan haladó tanulókocsinak a 68-as főúton Marcali-Bize irányába.