EUR: 323,53 Ft
CHF: 290,52 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Külföld

Több száz krokodilt telepítenek át a világ legmagasabb szobra mellől

Több mint 300 krokodilt telepítenek át új helyre a világ legmagasabb szobra mellől India nyugati részén, hogy megtisztítsák a területet egy turisztikai célokat szolgáló hidroplánkikötő számára.

A Narmada folyó partján álló 182 méteres alkotás csaknem kétszer olyan magas, mint a New York-i Szabadság-szobor és Gudzsarát szövetségi állam egyik legnépszerűbb turistalátványosságának számít. A bronzból és acélból épült Egység-szobra, amelyet október 31-én avattak fel, az ország függetlenségi harca egyik jelképének számító Szardar Patelt ábrázolja.


A szobrot jelenleg csak autóbusszal lehet megközelíteni a 200 kilométerre lévő Ahmadábádból, Gudzsarát állam legnagyobb városából.

Az NDTV indiai hírcsatorna szerint a hidroplán útvonalakat a turizmus felvirágoztatása érdekében hagyták jóvá.

A hidroplánkikötő megépítéséhez azonban el kell költöztetni a veszélyeztetett mocsári krokodilokat a szoborkolosszus közelében lévő tóból. A helyi erdészeti hivatal munkatársa szerint már megkezdődött az állatok áttelepítése.

A krokodilokat ketrecekbe csalogatják, és teherautókon szállítják őket tovább. A ragadozók egy része a folyón lévő gátrendszer legnagyobb vízgyűjtő medencéjébe kerül.

A 2-3 méteresre növő és 80-100 kilogrammot nyomó mocsári krokodil a legveszélyeztetettebb állatok közé tartozik és Indiában vadvédelmi törvény oltalmát élvezi.

A helyi környezetvédők szerint a krokodilok áttelepítésének ötlete nem túl átgondolt megoldás, és a kikötő megépítését az állatok megzavarása nélkül is meg lehetett volna valósítani.

Kapcsolódó Cikkek