EUR: 323,53 Ft
CHF: 290,99 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Külföld

Több százan indultak útnak Hondurasból az Egyesült Államok felé

Több száz újabb hondurasi migráns indult el az Egyesült Államok felé helyi idő szerint hétfőn annak ellenére, hogy útjuk nem kecsegtet könnyű sikerrel.

A becslések szerint 600-800 főből álló csoport hetek vagy akár hónapok alatt érheti el úti célját. A tömeg fele, nagyrészt nők és gyerekek busszal indultak el a guatemalai határ felé, míg a másik fele esős időben, az esti órákban, gyalog vágott neki az Agua Caliente határváros irányába vezető útnak. A migránsok közül többen a helyi boltokból kértek élelmet és vizet az útra. A karaván mérete tovább növekedhet, mert kedden újabb emberek csatlakozhatnak hozzá.


A migránsok az erőszak és a szegénység elől menekülnek Hondurasból. Egy nő, aki 9 éves lányával és 13 éves fiával indult útnak, azt mondta: az ország élhetetlenné vált. Az asszony abban reménykedik, hogy gyermekeivel együtt menedékjogot kaphat az Egyesült Államokban.

A Közép-Amerikából induló karavánok tagjainak sorsa heves vita tárgyát képezi az Egyesült Államokban, amelynek elnöke, Donald Trump makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy nem engedi át a migránsokat a határon. Trump megszállónak nevezte a migránsokat, és csaknem ötezer katonával erősítette meg az amerikai-mexikói határt, akik mandátumát a védelmi minisztérium hétfőn szeptember végéig meghosszabbította.

Tavaly ősszel közép-amerikaiak ezrei – három karaván tagjai – próbáltak meg bejutni az Egyesült Államokba ugyancsak Hondurasból kiindulva. Hondurasi tisztségviselők szerint több mint hétezren kényszerültek visszafordulni a mexikói határon található Tijuanából, míg 2500-an úgy döntöttek, hogy minden nehézség ellenére kitartanak elhatározásuk mellett, és tovább várnak a bebocsátásra.

Kapcsolódó Cikkek