2019. augusztus 23., péntek
Bence

Külföld

Spanyol kormányfő: Többet kell tenni Európa biztonságért

Ahhoz, hogy az európaiak jövőjét és jólétét biztosítani lehessen, többet kell tenni Európa biztonságért és a védelméért, ennek része, hogy európai hadsereget kell létrehozni – jelentette ki Pedro Sánchez spanyol kormányfő Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Európa jövőjéről folytatott vitán szerdán.

Hangoztatta: Európának vezető szerepet kell vállalnia a béke megőrzésében, aminek fontos része a tagországok közötti szolidaritás, valamint az együttműködés a szomszédos és a távolabbi partnerországokkal.


“Ahhoz, hogy Európa megvédjen minket, nekünk meg kell védenünk Európát. Ehhez biztosítani kell a polgárok védelmét és biztonságát, valamint globális szereplővé kell tenni az Európai Uniót” – fogalmazott

Sánchez kiemelte, hogy Európának számos világméretű problémával kell szembe néznie, amelyek között kiemelkedik a migráció okozta kihívás.


Fontosnak nevezte az uniós határok védelmét. Minden tagállam feladata saját, illetve az uniós határok védelme, ugyanakkor a közös uniós határok miatt közös menekültügyi politikára van szükség – hangoztatta. Tiszteletben kell tartani a háború elől menekülők emberi jogait, szolidárisnak kell lenni velük úgy, ahogy az egyes tagországokkal is, ugyanis a megosztottság jelenti a legnagyobb gyengeséget Európában – vélekedett.

Mint mondta, lehetővé kell tenni a szabályos bevándorlást, amely pozitív hatást fejt ki gazdasági szempontból, illetve megfiatalítja Európát.

A spanyol kormányfő kijelentette, hogy az unió előtt tornyosuló problémák hatékony megoldása érdekében meg kell szüntetni az egyhangúsági döntés szabályát nem csak a külpolitikában, hanem az uniós költségvetés vagy az adóügyek területén annak érdekében, hogy az unió tiszteletben tudja tartani a jogállamiságot és az emberi jogokat.

Az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnésével (Brexit) kapcsolatban hangsúlyozta, “a Brexittel mindenki veszít, a kilépés mindenki számára káros”.

Sajnálatát fejezte ki, hogy az Egyesült Királyság parlamentjének alsóháza kedden leszavazta a másfél éves tárgyalássorozat során létrehozott megállapodást, amely véleménye szerint a legjobb megállapodás, ugyanis védi az európai társadalom érdekeit és jogait, valamint a gazdasági szereplőket is.

“Kiegyensúlyozott kompromisszumok összességéről van szó, amely előfeltétele a rendezett kilépésnek” – fogalmazott.

Mint mondta, most az Egyesül Királyság kormányának feladata, hogy lépést tegyen, döntést hozzon. A tagállamok és az uniós bizottság pedig mindent megtesz azért, hogy csökkentse a megállapodás nélküli Brexit okozta károkat – mondta. Tiszteletben kell tartani a brit polgárok és a londoni parlament döntését, de arra figyelni kell, hogy a kapcsolat a legszorosabb maradjon az unió és a Nagy-Britannia között – tette hozzá.

A spanyol kormányfő beszédében kijelentette, Európa soha nem fenyeget egyetlen tagállamot és egyetlen polgárt sem. Mint mondta, egyes uniós tagállamok részéről hallható autoriter hangok gyengítik Európát. Noha mindig lesznek ilyen hangok, súlyos véleménykülönbségek, ezek és a következő évek kihívásai ellenére Európa egysége megmarad, az európai integráció folytatódni fog. Ez ellen a láthatatlan szolidaritás ellen az unió ellenségei sem tudnak tenni – mondta.

Európa nem csupán földrajzi fogalom, hanem olyan társadalmak és országok értékközössége, amelyek az unió jövőjére lehetőségként gondolnak, és nem veszélyforrásként – tette hozzá Pedro Sánchez.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Nap képe: ArcMás

  A Nap képe: ArcMás

  Gigantikus képek díszítik Moszkva nyugati elővárosában a panellakások falait, ahol graffitiművészek festményei kápráztatják el az embereket.

 • Baktérium pusztítja az elsüllyedt Titanicot

  Baktérium pusztítja az elsüllyedt Titanicot

  Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

 • Életeket követelt egy villámcsapás a lengyel Tátrában

  Életeket követelt egy villámcsapás a lengyel Tátrában

  Hirtelen kitört viharban négyen életüket veszítették, és csaknem százan megsérültek csütörtökön villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, folyamatban vannak a mentőakciók – adta hírül legfrissebb jelentésében a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).