2019. október 22., kedd
Előd

Egyéb Szolnok

Tombol az influenzajárvány

Az influenzajárvány miatt részleges látogatási tilalmat vezettek be a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kátai Gábor Kórházban, illetve a jászberényi Szent Erzsébet Kórházban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett legfrissebb adatokból.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a január 7. és 13. közötti időszakban 19 300 ember, az előző hetinél 75,6 százalékkal több fordult panaszaival orvoshoz. Az aktuális statisztikák azt mutatják, hogy a megbetegedés lehetősége minden korosztályt jelentős mértékben érint, azonban a gyerekek, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők különösen veszélyeztetettek. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal sajtóközleményéből kiderül, hogy a megbetegedések száma hetenként körülbelül megduplázódik, továbbá hogy 100 ezer lakosra vetítve a szolnoki és a törökszentmiklósi járásban a legtöbb, míg a karcagi, tiszafüredi, kunhegyesi járásokban a legkevesebb a betegek száma.


A betegek 18%-a 15 éven aluli, 31%-a 15-34 év közötti, 31%-a 35-59 év közötti és 20%-a 60 éven felüli

Az influenzaszezon általában a januári időszakban éri el hazánkat, és ahhoz, hogy az oltóanyag megfelelő védettséget biztosítson, legalább két-három hétre van szükség. Még mindig nincsenek elkésve azok, akik oltást szeretnének igényelni, de akik tudják magukról, hogy hajlamosak a betegeskedésre, még időben keressék fel a háziorvosukat. Ez ugyanis még mindig kisebb kellemetlenség, mint egy több hétig tartó betegállomány, amely megakadályozza a munkavégzést vagy a családi életben való aktív részvételt. 

A tüneteket sokan ismerik: magas láz, fejfájás, levertség, izomfájdalom

Ingyenes védőoltást kérhetnek a 60 év fölöttiek, asztmások, cukorbetegek, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők és várandós nők. Aki nem tartozik egyik kockázati csoportba sem, az gyógyszertárban tudja megvásárolni az oltóanyagot.


Helyes táplálkozással és megfelelő vitaminpótlással könnyebb átvészelni ezt az időszakot

Kapcsolódó Cikkek