EUR: 323,59 Ft
CHF: 292,01 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Kecskemét

Történelmi érdekességek a könyvtárban

Iskolásoknak és felnőtteknek is ajánlják a Katona József Könyvtár népszerűsítő jellegű történelmi előadás-sorozatát, amelyet dr. Békés József kecskeméti tanár, történész, turkológus tart kéthetente péntek délutánonként az intézmény kávézójában „Kávéházi, könyvtári beszélgetések a történelemről” címmel.

A következő alkalommal a történeti segédtudományok – címertan, kronológia, írástörténet – kerülnek sorra. Az előadások nagyrészt a magyar történelemmel foglalkoznak, az államalapítástól és előzményeitől 1700-ig. Szóba kerülnek a magyar–bizánci kapcsolatok, az életmódtörténet az Árpád- és a török korban, Kecskemét török kori története és a diplomáciatörténet, az időszak államközi szerződései. A beszélgetéseken természetesen érintik Mátyás király korát is. Az életmódtörténet taglalja az 1526 előtti, majd a XVI–XVII. századi élelemszerzést, a gyümölcs- és növénykultúrát, az étkezési szokásokat, az öltözködést, mindent, ami az életvitelhez kapcsolódik.


Békés József történész előadása Katona Jószef Könyvtár

Emellett egyetemes kitekintésre is számíthatnak az érdeklődők, egy-egy előadás az ókori Egyiptom és a Velencei Köztársaság érdekességeit ismerteti majd. A 13 részesre tervezett sorozat előadásait minden második pénteken 17 órától tartják a megyei könyvtár kávézójában, a következő alkalom január 25-én lesz.

Kapcsolódó Cikkek