EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,30 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

Tovább javultak Magyarország külső adósságmutatói

Tovább javultak Magyarország külső adósságmutatói tavaly a harmadik negyedévben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kedden közzétett fizetésimérleg-jelentés szerint.

A magyar gazdaság külső finanszírozási képessége 2018 harmadik negyedévében a GDP 3,4 százalékát, a folyó fizetési mérleg többlete 1,8 százalékot tett ki. A továbbra is számottevő mértékű, a régiós országok szintjét jelentősen meghaladó finanszírozási képesség hatására folytatódott a külső adósságráták csökkenése, a nettó közvetlentőke-befektetés érdemben bővült.


A jegybank a jelentésről készült közleményében kiemeli: a folyó fizetési mérleg 2010 óta folyamatosan aktívumot jelez. A finanszírozási képesség enyhe mérséklődése a 2016-ban kiugróan nagy többletet elérő áruegyenleg csökkenésére vezethető vissza, amiben a belső kereslet, ezen belül is elsősorban a beruházások dinamikus növekedése mellett átmeneti hatások is szerepet játszottak.

A harmadik negyedévben a cserearányok romlása, a paksi atomerőműnél jelentkező műszaki problémák, illetve az uniós szabályozások miatt átmenetileg gyengélkedő járműipar is mérsékelte az áruegyenleg többletét – mutat rá a közleményben az MNB. Ennek hatását ugyanakkor tompította a szolgáltatásegyenleg többletének növekedése, illetve az EU-források felhasználásának növekedése – fűzi hozzá.


Az állam finanszírozási igénye a költségvetés visszafogott hiányának köszönhetően csökkent, a lakossági megtakarítások tovább emelkedtek, míg a vállalatok finanszírozási igénye a beruházások növekedésével összhangban nőtt.

Magyarország külső adósságmutatói a külső finanszírozási képességgel összhangban tovább mérséklődtek. A nettó külső adósság a GDP 9 százaléka alá csökkent, ami a mutató eddigi legalacsonyabb szintje. A gazdaság bruttó külső adóssága 2 százalékpontos csökkenést követően a GDP 58 százalékát tette ki.

Tavaly – az év korábbi negyedéveihez hasonlóan – a harmadik negyedévben is jelentős volt a nettó FDI-beáramlás: az első háromnegyedév 2,3 milliárd eurós értéke jelentősen meghaladja a korábbi évek azonos időszakának értékét. A külső sérülékenység szempontjából kiemelt fontosságú rövid külső adósság 18,2 milliárd euróra csökkent, így a devizatartalék szeptember végi 23,7 milliárd eurós értéke továbbra is jelentős mértékben meghaladja a befektetők által elvárt, biztonságosnak tartott szintet – ismerteti az MNB.

Kapcsolódó Cikkek

 • Demetervin Pincészet – Délceg

  Demetervin Pincészet – Délceg

  A 2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el “Debrecen Város Fehér Bora 2019” címet.

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.