EUR: 323,41 Ft
CHF: 290,77 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Külföld

Tovább nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma

Hetvenkilencre nőtt a mexikói illegálisan megcsapolt üzemanyag-vezetéknél történt robbanás halálos áldozatainak száma. 66 sérültet kezelnek a helyi kórházakban égési sebekkel – közölte vasárnap Jorge Alcocer egészségügyi miniszter.

Raul Arroyo, hidalgói főügyész szerint 54 holttest annyira összeégett, hogy jelentős időt vehet igénybe azonosításuk.


A szerencsétlenség három héttel azután következett be, hogy Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök hadjáratot hirdetett azok ellen a bandák ellen, amelyek országszerte illegálisan megcsapolják az üzemanyag-vezetékeket, évente mintegy 3 milliárd dollár veszteséget okozva az államnak.

A helyszínen többen is azt mondták a Reuters hírügynökségnek, hogy Obrador kampánya óta üzemanyaghiánytól szenvednek a környéken. “Mindenki jött, hátha tud szerezni egy kis benzint a kocsijához, hiszen a kutakon már nem maradt” – mondta az ötvenéves Isaias Garcia. A helyi földműves két szomszédjával ment ki a megcsapolt vezetékhez, de tisztes távolságból várakoztak a kocsijukban ülve.


Egy másik szemtanú szerint egyesek fazékkal jöttek merni az üzemanyagból.

A robbanás előtt készült videofelvételeken embereket lehet látni, ahogy vödrökbe gyűjtik az üzemanyagot katonák jelenlétében. Obrador védelmébe vette azt, hogy a fegyveres erők nem avatkoztak közbe, elkerülve a konfliktust a nagyszámú emberrel.

Veronica Jimenez helyi újságíró szerint több mint háromszázan gyűjtötték az üzemanyagot. “Családokat láttam: anya, apa, gyerekek. Mintha egy parti lett volna … egy pillanatra még az emberek örömét is hallani lehetett – számolt be a Reutersnak Jimenez. – A robbanás után az emberek szétszaladtak segítségért kiáltva, többen megégtek” – fűzte hozzá.

A mexikói állami olajvállalat, a Pemex közlése szerint a Tuxpan és Tula városok között futó vezeték péntek este 7 óra körül robbant be, néhány órával azután, hogy Tlahuelilpan külterületén tolvajok illegális csapoló nyílást fúrtak rajta, és a helybéliek vödrökben próbálták felfogni a szétfolyó üzemanyagot. A robbanást követően készült videókon pánikszerűen menekülő emberek láthatók és az éjszakai égen a vezetékből magasra csapó lángcsóvák.

Kapcsolódó Cikkek