2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb IX.kerület

Trendi hely lett a Fiumei úti sírkert

Biciklis túra, tanóra, romantikus séta és virtuális idegenvezetés a temetőben? Ez nem egy különös sztori, hanem a Fiumei úti sírkert új programjai. Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója arról beszélt lapunknak, hogyan lesz trendi közösségi hely egy temető.

– Tekintettel műemléki és kulturális értékére, azon dolgoztunk, hogy a Salgótarjáni úti zsidó temetőt látogathatóvá, nyitottá tegyük. Arra törekedtünk, hogy minél inkább megőrizze ódon hangulatát, a legfontosabb célunk pedig az volt, hogy ismét biztonságosan látogatható legyen. Ma már nem tudunk annyi ingyenes vezetett sétát indítani itt, amely ne telne be néhány nap alatt, ezért szeretnénk, ha a temető felkerülne az UNESCO világörökségi listájára – számolt be az elmúlt két év történéseiről Radnainé dr. Fogarasi Katalin.


A Fiumei Úti Sírkert művészparcellája.
fotó: NÖRI

A Fiumei úti sírkert 60 hektáros csendes, sajátos növény- és állatvilággal, kiemelkedő művészeti értékekkel rendelkező parkjában sétáló látogatók egyedülálló módon ismerkedhetnek Magyarország történelmével. Három éve indult el legnagyobb rendezvényük, az Emlékhelyek napja, amelyet minden év májusában tartanak. A költészet napján József Attila síremlékénél a költő megzenésített verseit Földes László Hobo adja elő.

– Rendszeresen csatlakozunk országos szintű, mások által szervezett eseményekhez is, mint például a Kulturális Örökség Napja vagy a Múzeumok Éjszakája. Ezeken saját idegenvezetőink ingyenes tematikus sétákon mutatják be a látogatóknak Magyarország történelmét a sírkerten keresztül, de kihelyezett tanórákat is szervezünk. Már a legifjabb korosztályt is megszólítjuk családi sétánkkal, de népszerűek a temető rejtett értékeit bemutató biciklis túráink is – ismertette a sírkert oktatási jelentőségét a NÖRI főigazgatója.


– Igenis lehet menő turisztikai célpont egy temető. Ha csak a külföldi példákat nézzük, a párizsi Père-Lachaise temetőt, Washingtonban az Arlington National Cemeteryt vagy a prágai zsidó temetőt, mind-mind kihagyhatatlan célpontja a turistáknak, csakúgy, mint a Fiumei úti sírkert vagy a Salgótarjáni utcai zsidó temető Budapesten. Ezért is használjuk évek óta a „Több mint temető” szlogent, mert meggyőződésünk, hogy valóban jóval többek ennél. Parkok, műemlékek, szoborparkok, kulturális központok – mondta el Radnainé dr. Fogarasi Katalin, akitől megtudtuk, az utóbbi években nagyságrendekkel megnőtt a látogatók száma.

Kisfilmet forgattak az Apponyi-hintó felújításáról, amit érintőképernyőn nézhetnek meg. A hintót a Fiumei úti sírkert bejáratánál állították ki, és jelentősebb ünnepeken, például legutóbb halottak napján, a védettséget jelentő üveg mögül is kihozzák, hogy a látogatók teljes pompájában tudják megcsodálni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.