2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Nyíregyháza

Triázsrendszer a kórházban

A sürgősségi betegellátás átalakítását illetően komoly előkészítő munka zajlott annak érdekében, hogy az igényekre jobban reagáló ellátórendszer alakuljon ki. A sürgősségi ellátás kulcsa az úgynevezett triázsrendszer, a súlyossági kategóriák használata. Mindegyik kategória esetében meghatározzák, hogy mennyi időn belül kell ellátásban részesülnie az adott betegnek.

A cél az, hogy a lehető legrövidebb időn belül – mentővel történő érkezéskor öt percen belül – rögzítsék a beteget a sürgősségi ellátás informatikai rendszerében, majd állapotának súlyossága szerint tíz percen belül sorolják be a triázsrendszerben. Ezt a célt szolgálja a 2019. január 1-jétől kötelezővé váló Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer (MSTR), amely egyszerűbb, gyorsabb és kiszámíthatóbb működést eredményez majd. A rendszer nem teljesen új keletű Nyíregyházán, hiszen közel tíz éve alkalmazzák a triázsrendszer alapvető elemeit a Jósa András Oktatókórházban. Teljesen természetes, hogy először a legsúlyosabb betegeket látják el, akik halaszthatatlan orvosi beavatkozást igényelnek. Ezután következnek azok a betegek, akiknek tünetei kevésbé súlyosak, vagyis egy beavatkozási sorrendet kell felállítani.


A triázsápoló a beteg megérkezését követően azonnal elvégez egy gyors, 1-3 perces elsődleges állapotfelmérést
MTI Fotó: Balázs Attila/Illusztráció

A rendszer fontos résztvevője az úgynevezett triázsápoló, aki a beteg megérkezését követően azonnal elvégez egy gyors, 1-3 perces elsődleges állapotfelmérést, és ha a páciensnek azonnali beavatkozásra van szüksége, késedelem nélkül a megfelelő kezelőhelyiségbe irányítja. A szakmai protokoll szerint az azonnali ellátást igénylő és a kritikus állapotú eseteket öt-tíz percen belül, a sürgős eseteket harminc percen belül el kell látni. A kevésbé sürgős esetek egy órát, a halaszthatóak két órát várakozhatnak. Az első triázst mindig felülvizsgálják, s ha netán rosszabbodna a beteg állapota, előrébb veszik a várakozók listáján, vizsgálat nélkül természetesen senkit sem küldenek haza.

Hatékonyabbá és gyorsabbá válik a sürgősségi betegellátás az új rendszernek köszönhetően

Az új rendszer, egyben a nyíregyházi Sürgősségi Betegellátó Centrum egyik legfontosabb új szereplője a sürgősségi osztályos diszpécser, akinek feladatai közé tartozik többek között a betegfogadás, az információadás, a felvilágosítás, a betegdokumentáció előkészítése. A diszpécser folyamatosan összeköti a betegeket a közvetlen ellátókkal, és időpontot egyeztet további ellátásra. A betegek az első állapotfelmérő vizsgálat után tőle kapják meg azt a kártyát, amely írásban is tájékoztatja őket arról, hogy körülbelül mennyi várakozási időre számíthatnak, mikor kerülnek sorra, illetve mikor távozhatnak. Az ő munkája az egyik leglényegesebb új eleme a triázsrendszernek. A betegek könnyen felismerhetik, és hozzá fordulhatnak, hiszen feltűnő zöld pólót visel, amelynek hátán „Segíthetek?” felirat olvasható. Az osztály kilenc ápolója dolgozik ezentúl ebben a munkakörben – tájékoztatott a Jósa András Oktatókórház.


Kapcsolódó Cikkek

  • GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

  • Légy szíves! Légy színes!

    Légy szíves! Légy színes!

    Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.