2019. november 16., szombat
Ödön

Egyéb Tatabánya

Tudatosan tervezhető a pályafutás

A tudatos tervezés a sikeres sportkarrierek egyik kulcsa – állítja dr. Bakanek György.

A doppingszakértő és teljesítménymenedzser, aki egyben a birkózó-válogatott keretorvosa is, a Vértes Agorájában tartott pódiumbeszélgetésen kiemelte: a sportolói teljesítmény nagy része kitartó munkával jelentősen módosítható.


A sportolói teljesítmény nagy része kitartó munkával jelentősen módosítható – véli a sportszakember

Az elért eredményeknek csak mintegy 20 százaléka múlik a genetikán, a maradék 80 százalékért mi magunk tehetjük a legtöbbet – fogalmazott a szakember. – Nyilván döntő szempont a mentális koncentráltság, az alázat és az elhivatottság. Fontos emellett a stressz és a monotónia kezelése is. A tudatos táplálkozás is alapvető, de az egész nem sokat ér a reális és motiváló célképzés nélkül. Olyan célokat kell kitűznünk magunk elé, amelyek nap mint nap munkára sarkallnak, de nincsenek irreálisan beláthatatlan távolságban.

Dr. Bakanek György a zömében fiatalokból, sportolókból és edzőkből álló közönség előtt elmondta: rengeteg sportágfüggő szempont is van, de a legfontosabb alapelvek minden sportoló számára ugyanezek. Fontosnak nevezte, hogy ezeket minél többen megismerjék, és kiemelkedő fontosságúnak nevezte a nevelőedzők szerepét.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.