EUR: 329,35 Ft
CHF: 303,11 Ft
2019. augusztus 24., szombat
Bertalan

Egyéb Győr

Tudjuk megítélni panaszaink súlyosságát!

Felcím: Sürgősségi osztály: naponta 180 beteg

Január elsejétől minden sürgősségi ellátást végző kórházban kötelezővé tették az előzetes betegosztályozást (triázst) – jelentette be Kásler Miklós szakminiszter. Győrben, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban a kezdetektől működik ez a rendszer.


Egy sajtótájékoztatón a szakminiszter arról is beszélt, hogy öt percen belül regisztrálni kell, tíz percen belül pedig állapotuknak megfelelően be kell sorolni a betegeket (azonnali ellátást igényel, kritikus, sürgős, kevésbé sürgős, halasztható), majd az ellátás végleges helyére kell irányítani.

– Ez a követelmény bevezetése óta nem sérült a győri kórházban – mondta el dr. Tamás László János főigazgató főorvos. Előfordulhat persze olyan rendkívüli helyzet, hogy egyszerre több mentő is befut, és ezzel egy időben hirtelen nagyon sok járóbeteg is érkezik. Ilyenkor nagyon nehéz betartani a regisztrációra meghatározott időt. A mentővel szállított betegeket öt percen belül mindenképpen regisztrálják.


A sürgősségi érkezők 35-40 százaléka nem igényel sürgősségi ellátást
Illusztráció: O. Jakócs Péter

A győri sürgősségi osztályon naponta 180 beteg fordul meg. Őket napközben 12, éjszakánként 10 orvos, 12 ápoló, pluszadminisztrátor és betegszállító fogadja. A betegeket állapotuk, sérülésük, betegségük alapján besoroló, osztályozó triázs része egy nővér, a műszakvezető orvos és az adminisztrátor.

Öt percen belül regisztrálni kell, tíz percen belül pedig állapotának megfelelően be kell sorolni a betegeket
Illusztráció: O. Jakócs Péter

A sürgősségi érkezők 35-40 százaléka nem igényel sürgősségi ellátást. Köztük vannak olyanok, akik azért jönnek, mert nem tudják megítélni panaszaik súlyosságát. Akad olyan is, aki úgy gondolja, hogy egyébként nem sürgős betegségével itt kevesebbet kell várni, mintha a különböző szakrendelésekre kérne időpontot. Előfordult például, hogy kivizsgált, krónikus, kezelt ortopéd betegséggel jött be valaki, mert éppen akkor fájt a lába.

Minden érkezőt meg kell hallgatni, azt is, aki indokolatlanul érkezik, hiszen csak ennek alapján lehet dönteni az állapotáról. Ám ők elveszik az időt azoktól, akik valóban rászorulnak a gyors, sürgős ellátásra.

Ha a beteg nincs súlyos állapotban, neki értelemszerűen többet kell várnia az ellátásra
Illusztráció: O. Jakócs Péter

A főigazgató főorvos a félreértések elkerülése érdekében kiemelte: az öt- és tízperces határidő nem azt jelenti, hogy ennyi időn belül el kell kezdeni az ellátást. Ha súlyos állapotban hoznak valakit, akkor úgyis a lehető leggyorsabban, azonnal elkezdik a vizsgálatát, kezelését. Ha viszont a beteg nincs veszélyben, és vannak nála sokkal súlyosabb állapotban érkezők, akkor ő nyilván hosszabb időn át kényszerül várakozni.

Kapcsolódó Cikkek