EUR: 317,32 Ft
CHF: 279,94 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Tech

Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

Több tucatnyi megriadt kutya rohant ki a világból a szilveszteri tűzijátékok hanghatásai miatt, sokuk egyenesen a halálba. De hamarosan talán nem lesz minden óévbúcsúztatás legfőbb vitatémája az, kinek van több joga: az ünneplőknek a durrogtatáshoz, vagy az ebeknek az élethez, mert a Ford Edge-ben alkalmazott zajkioltó technológiát az autógyártó-óriás mérnökei beépítették egy kutyaházba – és működik.

Szilveszterkor ujjongó emberek számolják az újévig hátralévő másodperceket, miközben lángba borul az égbolt a tűzijátékok fényétől. Csakhogy az ezzel járó hangélmény igencsak fájdalmas tud lenni a házi kedvencek számára. Persze kulturált vidékeken ezt tudják kezelni és nem esik egymásnak minden évben a kutyatartók és évvégi alkalmi pirománok népes tábora, de azért becslések szerint az Egyesült Királyságban élő kutyák 45 százaléka is mutatja a félelem jeleit a tűzijátékok hangja miatt. Nálunk kicsit vérgőzösebb a kérdés, mert a hazai kutyatartási kultúra alacsony szintje miatt ez a probléma minden évben halálos áldozatokat követel. Sőt: a Noé Állatotthon nem hivatalos tájékoztatása szerint 2018 december 31-én este 10 óráig csak hozzájuk több mint 10 olyan kutyáról érkezett hír, akik a robbantgatás miatti pánikban autók kerekei alá rohantak és életüket vesztették.


Nem csak praktikus, pofás is…                       Fotó: Ford

Az emberi fül frekvencia-megkülönböztető képességének felső határa másodpercenként 16-18 ezer rezgés, míg egy  kutya meghall 30-40 ezer, de egyes források szerint akár 70-100 ezer rezgést is másodpercenként, így nem csoda, ha számukra egy emberekre szórakoztatóan ható hanghatás nagyjából a pokol összes ördögének örjöngésével ér fel.

A kellemetlen hanghatásokat ellentétes frekvenciájú hangokkal nyomja el a kutyaház (kennel) Fotó: Ford

Éppen erre a fizikai jelenségre építette a Fodrd cég az Edge elnevezésű szabadidőautója utasterében alkalmazott zajkioltó technológiáját. Az Edge-ben alkalmazott rendszer csendesebb autózást kínál, mert amikor az utastérben elhelyezett mikrofonok erős zajt érzékelnek a motor vagy az erőátviteli rendszer irányából, akkor a jármű audiorendszere ezzel ellentétes fázisú hanghullámokat bocsát ki, gyakorlatilag teljesen kioltva, de legalábbis jelentősen mérsékelve ezzel a külső zajokat.


Ezt a rendszert álmodták bele a Ford mérnökei egy dizájn-kutyaházba (vagy inkább szobakennelbe…). A szerkezet szerves részét alkotja a hangszigeteléshez alkalmazott, nagy sűrűségű parafa is. Az eredmény: nincs több szilveszteri stresszforrás. A fejlesztés sajnálatos módon egyelőre csak koncepció, de magában hordozza a lehetőséget, hogy sorozatgyártás esetén véget vessen a tűzijáték-rajongók és a kutyabarátok évvégi rendes szájkaratéjának.

– Sok állat számára félelmetes a tűzijátékok hangja, hiszen a kutyák a hangokat az emberekhez képest négyszer távolabbról, illetve jóval szélesebb frekvenciatartományban érzékelik. Ugyanakkor a lényeg ennél a technológiánál is az, hogy időben fel kell készülni a tűzijátékokra. Ennek része egy olyan hely megtalálása, ahol a kutya biztonságban és kellemesen érezheti magát – nyilatkozta Graeme Hall, az Egyesült Királyság egyik legelismertebb kutyakiképzője, aki már 5000 viselkedési problémákkal küzdő kutyán segített.

A koncepció hangszigetelt, automata üvegajtóval és rezgéscsillapítással készült                            Fotó: Ford

Bár még csak prototípus, a zajkioltó kutyaház az első megvalósuló ötlet a Ford Interventions (azaz Beavatkozások) sorozatban, amelyek célja, hogy a márka az autóipari know-how segítségével oldjon meg hétköznapi problémákat.

A kutyaház működéséről készített videót itt tekintheti meg:

Kapcsolódó Cikkek

 • Fiatalok a Szaturnusz gyűrűi

  Fiatalok a Szaturnusz gyűrűi

  A Szaturnusz gyűrűi, melyek a Naprendszer legkülönlegesebb látványosságai közé tartoznak, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói szerint nagyon fiatalok: 10–100 millió évesek lehetnek.

 • A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  Az idén tovább nő a fertőzött gépek segítségével, a felhasználó tudta és engedélye nélkül végzett (cryptojacking) kriptovaluta-bányászattal összefüggő támadások száma, miközben a kiberbűnözők okoseszközöket és otthoni okosmegoldásokat is felhasználnak majd a bányászfarmok építéséhez – derül ki az ESET IT-biztonsági vállalat 2019-es kiberbiztonsági előrejelzéséből.

 • Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Ha két autós koccant, eddig egymásra néztek: van magánál kárbejelentő? Mostantól erre nincs szükség, mert a Mabisz új mobilalkalmazásán keresztül mind a 13 magyarországi biztosítótársaság elfogadja az online-kárbejelentést.