EUR: 325,75 Ft
CHF: 294,30 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Tech

Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

Több tucatnyi megriadt kutya rohant ki a világból a szilveszteri tűzijátékok hanghatásai miatt, sokuk egyenesen a halálba. De hamarosan talán nem lesz minden óévbúcsúztatás legfőbb vitatémája az, kinek van több joga: az ünneplőknek a durrogtatáshoz, vagy az ebeknek az élethez, mert a Ford Edge-ben alkalmazott zajkioltó technológiát az autógyártó-óriás mérnökei beépítették egy kutyaházba – és működik.

Szilveszterkor ujjongó emberek számolják az újévig hátralévő másodperceket, miközben lángba borul az égbolt a tűzijátékok fényétől. Csakhogy az ezzel járó hangélmény igencsak fájdalmas tud lenni a házi kedvencek számára. Persze kulturált vidékeken ezt tudják kezelni és nem esik egymásnak minden évben a kutyatartók és évvégi alkalmi pirománok népes tábora, de azért becslések szerint az Egyesült Királyságban élő kutyák 45 százaléka is mutatja a félelem jeleit a tűzijátékok hangja miatt. Nálunk kicsit vérgőzösebb a kérdés, mert a hazai kutyatartási kultúra alacsony szintje miatt ez a probléma minden évben halálos áldozatokat követel. Sőt: a Noé Állatotthon nem hivatalos tájékoztatása szerint 2018 december 31-én este 10 óráig csak hozzájuk több mint 10 olyan kutyáról érkezett hír, akik a robbantgatás miatti pánikban autók kerekei alá rohantak és életüket vesztették.


Nem csak praktikus, pofás is…                       Fotó: Ford

Az emberi fül frekvencia-megkülönböztető képességének felső határa másodpercenként 16-18 ezer rezgés, míg egy  kutya meghall 30-40 ezer, de egyes források szerint akár 70-100 ezer rezgést is másodpercenként, így nem csoda, ha számukra egy emberekre szórakoztatóan ható hanghatás nagyjából a pokol összes ördögének örjöngésével ér fel.

A kellemetlen hanghatásokat ellentétes frekvenciájú hangokkal nyomja el a kutyaház (kennel) Fotó: Ford

Éppen erre a fizikai jelenségre építette a Fodrd cég az Edge elnevezésű szabadidőautója utasterében alkalmazott zajkioltó technológiáját. Az Edge-ben alkalmazott rendszer csendesebb autózást kínál, mert amikor az utastérben elhelyezett mikrofonok erős zajt érzékelnek a motor vagy az erőátviteli rendszer irányából, akkor a jármű audiorendszere ezzel ellentétes fázisú hanghullámokat bocsát ki, gyakorlatilag teljesen kioltva, de legalábbis jelentősen mérsékelve ezzel a külső zajokat.


Ezt a rendszert álmodták bele a Ford mérnökei egy dizájn-kutyaházba (vagy inkább szobakennelbe…). A szerkezet szerves részét alkotja a hangszigeteléshez alkalmazott, nagy sűrűségű parafa is. Az eredmény: nincs több szilveszteri stresszforrás. A fejlesztés sajnálatos módon egyelőre csak koncepció, de magában hordozza a lehetőséget, hogy sorozatgyártás esetén véget vessen a tűzijáték-rajongók és a kutyabarátok évvégi rendes szájkaratéjának.

– Sok állat számára félelmetes a tűzijátékok hangja, hiszen a kutyák a hangokat az emberekhez képest négyszer távolabbról, illetve jóval szélesebb frekvenciatartományban érzékelik. Ugyanakkor a lényeg ennél a technológiánál is az, hogy időben fel kell készülni a tűzijátékokra. Ennek része egy olyan hely megtalálása, ahol a kutya biztonságban és kellemesen érezheti magát – nyilatkozta Graeme Hall, az Egyesült Királyság egyik legelismertebb kutyakiképzője, aki már 5000 viselkedési problémákkal küzdő kutyán segített.

A koncepció hangszigetelt, automata üvegajtóval és rezgéscsillapítással készült                            Fotó: Ford

Bár még csak prototípus, a zajkioltó kutyaház az első megvalósuló ötlet a Ford Interventions (azaz Beavatkozások) sorozatban, amelyek célja, hogy a márka az autóipari know-how segítségével oldjon meg hétköznapi problémákat.

A kutyaház működéséről készített videót itt tekintheti meg:

Kapcsolódó Cikkek

 • Kitart az Android operációs rendszer mellett a Huawei

  Kitart az Android operációs rendszer mellett a Huawei

  A Huawei saját fejlesztésű mobil operációs rendszere a Hongmeng nem okostelefonok, hanem mobil hálózatra kapcsolt ipari és lakossági berendezések számára készül – jelentette ki a Huawei Technologies igazgatótanácsának tagja, első alelnöke Catherine Chen, hangsúlyozva, hogy cége továbbra is az Android operációs rendszert használja majd okostelefonjai rendszerszoftvereként.

 • Nyaralás alatt se fizessen az adataival!

  Nyaralás alatt se fizessen az adataival!

  Hiába próbálunk nyaralás alatt digitális detoxot tartani, óhatatlanul szembesülünk azzal, hogy pihenés közben is szükségünk van információkra. Mit érdemes megnézni a környéken, milyen lesz az időjárás?

 • A magyarországi 4G mobilhálózatok a világ legjobbjai között vannak

  A magyarországi 4G mobilhálózatok a világ legjobbjai között vannak

  A Magyarországon működő 4G hálózatok letöltési sebessége kiemelkedő, a világon a 11. legjobb, Európában pedig a 6., és lefedettségben is a top 10-ben van – derült ki az OpenSignal 87 országot vizsgáló legfrissebb jelentéséből, amelyet a Magyar Telekom juttatott el az MTI-hez csütörtökön.