2019. november 20., szerda
Jolán

Egyéb Eger

Új köntösben az egri bikavér

A tavalyi bordeaux-i rangos versenyen, a Challenge International du Vinen remekül szerepeltek az egri borok, ami évek óta szinte már hagyomány. A megmérettetést követően a 2018-as Bikavér Fesztiválon Nyitrai Zsolt, Eger és térsége parlamenti képviselője felhívást intézett az Egri borvidék borászaihoz, szőlészeihez, hogy segítsenek megtervezni a 2017-ben hungarikummá nyilvánított egri bikavér palackját.

Az idei Egri Bikavér Ünnepen mutathatják be azt az egyedi borospalackot, amelybe az Egri borvidék kiemelkedő minőségű nedűi kerülhetnek a jövőben. Az üvegen a régi, hagyományos egri borospalackok formavilága tükröződik majd vissza, és az Eger 1552 felirat szerepel rajta – jelentette be Habis László polgármester, valamint Juhász Ádám egri borász. Az egyedi külső, amely első körben az Egri borvidék superior és grand superior borait fogja jellemezni, hagyománytisztelő lesz, de egyúttal új, egységes formavilágot szeretne kölcsönözni ezeknek a remek nedűknek. Habis László polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a város 6,2 millió forinttal járult hozzá a terv megvalósításához.


Juhász Ádám, a Juhász Testvérek Pincészet borásza elmondta, hogy az Egri borvidék jellegzetes külső megjelenését bármelyik borász felhasználhatja, de természetesen nem lesz kötelező érvényű. Viszont ezzel a különleges, össze nem téveszthető palackkal iránymutatást szeretnének adni a borkedvelőknek, hogy ez a bor biztosan egri szőlőből, nagy szakértelemmel és odafigyeléssel készült, magas minőségű ital. A későbbi terv az, hogy a superior és grand superior borokat követően az összes többi termék is egyedi külsőt kapjon.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.