EUR: 324,63 Ft
CHF: 298,86 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Belföld

Új vezető került a BKK élére

A Fővárosi Közgyűlés szerdán új vezetőt nevezett ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) élére, továbbá döntött a kerületek közötti forrásmegosztásról, valamint arról, hogy hajléktalanok számára húsz józsefvárosi bérlakást lakhatóvá tesznek.

A képviselők a délelőtt kezdődő ülés elején egyperces néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban meggyilkolt Pawel Adamowiczra, a lengyelországi Gdansk polgármesterére.


A testület ezt követően leváltotta Dabóczi Kálmánt, a BKK vezérigazgatóját, a cég elektronikus jegyrendszerének projektje miatt, utódjául pedig Nemesdy Ervin közlekedési építőmérnököt, mérnök-közgazdászt nevezte ki. Nemesdy Ervin megválasztása előtt arról beszélt, hogy működőképes tömegközlekedés van Budapesten, és ezt a munkát elkötelezett emberek végzik. A főpolgármester nem arra kérte fel, hogy “be kell szántani” a BKK-t. Szó nincs erről, Tarlós István főpolgármester azt kérte, hogy egy olyan reorganizációt készítsenek elő, amellyel a jelenleginél hatékonyabban láthatja el feladatait a társaság – mondta.

A képviselők szavaztak a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat együttesen megillető források idei megosztásáról: a kerületeket összesen 132,2 milliárd forint (46 százalék), a fővárost 155,5 milliárd (54 százalék) illeti meg. Az elfogadott előterjesztés szerint a megosztandó bevételek a múlt évihez képest a tervek szerint több mint 29 milliárd forinttal emelkednek.


Döntés született arról is, hogy húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, amelyekbe hajléktalan emberek költözhetnek egy európai uniós és állami támogatású program révén. A Kőbányai úti ingatlanok felújítására 35 millió forintot fordítanak, további 65 millió forintot pedig a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei használhatnak fel az utcán élő hajléktalan emberek intézményrendszeren kívüli segítésére. A lakások használatáért szociális lakbért állapítanak meg.

A Fővárosi Közgyűlésben képviselettel rendelkező ellenzéki pártok szerdán közösen kezdeményezték, hogy az önkormányzat ne alkalmazza a munka törvénykönyve túlórával kapcsolatos, általuk rabszolgatörvénynek minősített módosításait. A testület kormánypárti többsége elutasította a javaslat napirendre vételét. A kezdeményezésről Tarlós István elmondta, jogászok szakvéleménye szerint a határozati javaslatok jogszabályellenesek, ezért azok elfogadása a Fővárosi Közgyűlés részéről törvénybe ütközik, mivel a tulajdonosi utasítás elvonná az érintett fővárosi társaságok vezetőinek munkáltatói jogkörét, és sértené a munkavállalók törvényben biztosított jogait.

Kapcsolódó Cikkek