2019. november 20., szerda
Jolán

Egyéb Szombathely

Újabb egymilliárd forint az egészségügyre Szombathelyen

Jelentős fejlesztések a Markusovszky Kórházban

Megújult a sebészeti osztály, PET-CT-vel gazdagodott az intézmény, üzembe helyezték a CATO-rendszert – rövid időn belül három jelentős fejlesztés valósult meg a Markusovszky Kórházban. A több mint 1,1 milliárd forint értékű beruházást Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere jelenlétében adták át.


Hende Csaba, Nagy Lajos, Kásler Miklós és Puskás Tivadar felavatta az új sebészeti tömböt Fotó: CSG

Az 520 millió forintba kerülő PET-CT beszerzésével teljessé vált a daganatos betegek diagnosztikája Szombathelyen, a készüléknek köszönhetően a régió legmodernebb szakmai központja lett a Markusovszky Kórház. Az itt kezelt betegeknek eddig Budapestre vagy Kaposvárra kellett utazniuk a vizsgálatok elvégzésére. A sugárvédelmi követelmények miatt jelentős volt az építészeti munka is, a betegek számára elkülönített speciális várókat is kialakítottak.

21. századi körülmények között gyógyulhatnak a betegek Fotó: CSG

– Olyan kulturális és egészségügyi fejlesztések zajlanak, amilyenek Magyarország eddig ismert 1100 éves történetében még soha. Az elmúlt időszakban 500 milliárd forintot felhasználva fejlesztették az egészségügyi hálózatot vidéken – hangsúlyozta beszédében Kásler Miklós miniszter.


Az egész régió számára fontos a szombathelyi PET/CT Fotó: CSG

A CATO-rendszer telepítése és üzembe helyezése az onkológiai betegek kemoterápiáját tette biztonságosabbá és gazdaságosabbá. A fejlesztés nagyban javította a betegellátás biztonságát, és jelentős tanulást igényelt a gyógyításban részt vevő onkológusoktól, gyógyszerészektől és a szakszemélyzettől egyaránt. A fejlesztés mintegy 84 millió forintba került.

A kórház legrégebbi, 90 éves épületében működő sebészeti osztályt 523 millió forintból újították fel. – A korszerűsítés jóvoltából a betegek XXI. századi körülmények közé kerülnek, a sokágyas kórtermek helyén 1-3 ágyas fürdőszobás helyiségeket alakítottak ki – emelte ki Nagy Lajos kórházigazgató.

Az egészségügy fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta Hende Csaba országgyűlési képviselő és Kásler Miklós miniszter Fotó: CSG

Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke beszédében kiemelte: a Markusovszky Kórház hosszú évek óta veszteség nélkül működik, jól gazdálkodva, magas színvonalú gyógyítást biztosít. A 2010 óta eltelt időszakban, a mostanival együtt már meghaladja a 20 milliárd forintot az intézmény beruházásainak értéke, ami messze túlmutat a 2002 és 2010 között végrehajtott fejlesztések értékén. Puskás Tivadar polgármester pedig azt hangsúlyozta, hogy a diagnosztikára, a gyógyításra és az elhelyezési körülményekre egyaránt kiterjedő beruházással nemcsak a kórház fejlődött, hanem a város, a megye és a régió ellátása is.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.