2019. augusztus 23., péntek
Bence

Egyéb Szeged

Újabb feljelentés a szegedi városvezetés ellen

Hűtlen és hanyag kezelés miatt tettek feljelentést Polt Péter legfőbb ügyésznél. Milliárdos vagyoni kár érhette Szegedet a Ligetfürdő Kft. üzletrészének eladása kapcsán.

Az ügy előzménye, hogy a szocialista városvezetés és az akkor Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. 2007 szep­temberében hárommillió forint törzstőkével megalapította a Ligetfürdő Kft.-t. A következő év tavaszán a cégnél tőkét emeltek, amelynek összege 1,3 milliárd forint fölé emelkedett. Szeged törzstőkeként körülbelül egymilliárd forintot vitt a közös vállalkozásba, amelybe a Szegedi Sport és Fürdők Kft. lépett be, a Hunguest Hotels pedig 265 milliót adott a tőkeemeléshez.


A fürdő felújításánál a Szeviép alvállalkozói hoppon maradtak

Egy évvel később a cég elhatározta a fürdő fejlesztését, amihez hárommilliárd forint uniós támogatást igényeltek. A 7,8 milliárdos beruházás 2010-ben ért véget. A munkálatokat a Szeviép végezte el, az alvállalkozók akkor is hoppon maradtak. Később kiderült, hogy a Ligetfürdőnél végrehajtott tőkeemeléskor a szegedi önkormányzat és a Hunguest vezetése között létrejött egy megállapodás, amely szerint öt évvel a beruházás elkészülte után a város meghirdeti eladásra 80 százalékos üzletrészét.

Lefektették, hogy ha a piacon nem kel el az üzletrész, akkor a Hunguest kötelezettséget vállal a megvásárlására, a vételárat pedig a törzstőkeként bevitt pénz inflációval növelt értékében határozták meg. Öt év alatt senki sem jelentkezett a város tulajdonrészéért, így 1,4 milliárd forintos áron kötötték meg az üzletet. A vételár meghatározásakor azonban nem vették figyelembe az uniós támogatást, így a várost akár 2,4 milliárd forint kár is érhette.

Kapcsolódó Cikkek

  • Újraéled a legendás cukrászda

    Újraéled a legendás cukrászda

    Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.

  • Nagyüzem a Haladásnál

    Nagyüzem a Haladásnál

    Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.