EUR: 316,86 Ft
CHF: 278,74 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb Szeged

Újabb feljelentés a szegedi városvezetés ellen

Hűtlen és hanyag kezelés miatt tettek feljelentést Polt Péter legfőbb ügyésznél. Milliárdos vagyoni kár érhette Szegedet a Ligetfürdő Kft. üzletrészének eladása kapcsán.

Az ügy előzménye, hogy a szocialista városvezetés és az akkor Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. 2007 szep­temberében hárommillió forint törzstőkével megalapította a Ligetfürdő Kft.-t. A következő év tavaszán a cégnél tőkét emeltek, amelynek összege 1,3 milliárd forint fölé emelkedett. Szeged törzstőkeként körülbelül egymilliárd forintot vitt a közös vállalkozásba, amelybe a Szegedi Sport és Fürdők Kft. lépett be, a Hunguest Hotels pedig 265 milliót adott a tőkeemeléshez.


A fürdő felújításánál a Szeviép alvállalkozói hoppon maradtak

Egy évvel később a cég elhatározta a fürdő fejlesztését, amihez hárommilliárd forint uniós támogatást igényeltek. A 7,8 milliárdos beruházás 2010-ben ért véget. A munkálatokat a Szeviép végezte el, az alvállalkozók akkor is hoppon maradtak. Később kiderült, hogy a Ligetfürdőnél végrehajtott tőkeemeléskor a szegedi önkormányzat és a Hunguest vezetése között létrejött egy megállapodás, amely szerint öt évvel a beruházás elkészülte után a város meghirdeti eladásra 80 százalékos üzletrészét.

Lefektették, hogy ha a piacon nem kel el az üzletrész, akkor a Hunguest kötelezettséget vállal a megvásárlására, a vételárat pedig a törzstőkeként bevitt pénz inflációval növelt értékében határozták meg. Öt év alatt senki sem jelentkezett a város tulajdonrészéért, így 1,4 milliárd forintos áron kötötték meg az üzletet. A vételár meghatározásakor azonban nem vették figyelembe az uniós támogatást, így a várost akár 2,4 milliárd forint kár is érhette.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.