2019. június 27., csütörtök
László

Egyéb Zalaegerszeg

Újabb jó hír a villanyautósoknak

Bővült az e-töltők száma

Három új, elektromos töltőállomással gazdagodott Zalaegerszeg. Kialakításukat az állami tulajdonú e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. pályázata tette lehetővé. Az új létesítményekkel ötre nőtt az e-autótöltők száma a zalai megyeszékhelyen.


Az elektromos autók környezetbarát járművek, többen is használnak hasonlót a városban, hiszen az üzemeltetése rendkívül olcsó, a töltése pedig egyelőre ingyenes, egy kilométer maximum 5-6 forintot visz el a tulajdonosa pénztárcájából, míg a hagyományos autóknál mindez 40-50 forintot is kóstál. A zöldrendszámmal ellátott villanyautók minden közterületi parkolóban ingyen parkolhatnak, de külön regisztráció után már az ország több nagyvárosa is biztosítja ezt a kedvezményt a városokat kevésbé szennyező alternatív autók számára. Mindemellett nincs szükség olaj- és szűrőcserére sem. A zalaegerszegi új töltőállomások a város legfrekventáltabb parkolóiban kaptak helyet. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásából kihelyezett új állomások a Budai Nagy Antal utcában, közel a sportcsarnokhoz, a ZTE-stadionhoz, a városi piachoz, valamint a Mártírok útján, illetve a Kosztolányi Dezső úton is, a Hevesi Sándor Színházhoz közel találhatók. Mivel egyre gyarapszik a villanyautósok száma, bővíteni kellett a feltöltési lehetőségeket is, így most már öt  helyen tölthetnek a környezetbarátok a városban. Sőt a későbbiekben, újabb fejlesztésekre nyílik majd lehetőség, hiszen hamarosan a járműipari tesztpályán avatnak az elektromos és önvezető autók töltésére alkalmas pontot, emellett a járművek használatában is előrelép a város önkormányzata. A tervek szerint, két zöldrendszámos autót állítanak szolgálatba a közeljövőben.

A zöldrendszám bevezetésekor, 2015-ben még csak 300 tisztán elektromos autó volt Magyarországon, jelenleg a számuk már 4000 felett van, és ugyanennyire tehető a tölthető plug-in hibridek száma is. A jövőben várhatóan az újonnan épülő Aldi üzleteinél is kiépítik majd a töltési lehetőséget az E.ON segítségével, újabb közel 360 pont létesül.


A legtöbb villanyautós egyetért abban, hogy az elektromos autó elnevezést kizárólag a tisztán elektromos, tehát belső égésű motort nem használó járművekre érdemes használni, de a köznyelvben nagyon sokszor a más erőforrásokkal különböző módon kombinált, tehát hibrid autókat is elektromos autó néven illetik.

 

Az energiát akkumulátorba (jelenleg többnyire lítium-ion) töltve viszi magával, csak külső forrásból tölthető, robbanómotort nem tartalmaz és tisztán elektromos motorokkal működik Fotó: ZTV

Már 5 helyszínen vehetik igénybe az e-töltőket Fotó: ZTV

Már 5 helyszínen vehetik igénybe az e-töltőket Fotó: ZTV

Már 5 helyszínen vehetik igénybe az e-töltőket Fotó: ZTV

A tisztán elektromos autó előnye a nulla lokális szennyezés, a hangtalan és rezgésmentes üzem, a nagy nyomaték, a tölthetőség, a minimális karbantartási igény és a rendkívül olcsó üzemeltetés Fotó: ZTV

Kapcsolódó Cikkek