EUR: 334,70 Ft
CHF: 306,00 Ft
2019. november 16., szombat
Ödön

Egyéb Szolnok

Újjászületik a várkerület

Összesen két és fél milliárd forintból újítják meg az egykori szolnoki várkerületet. A két projekt eredményeként megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a Tisza és a Zagyva torkolatánál egy turisztikailag népszerű hely épül meg.

A Szolnoki Művésztelepet a Modern Városok program keretében újítják fel összesen 1 milliárd 159 millió forint támogatásból. A galéria helyén egy kollektív műtermet hoznak létre, felújítják a műteremépületet, a kiadható műtermeket és a művészkertet. Épülni fog egy műhelyház, szobrászműhely, grafikai műterem, raktár és fémöntő, valamint egy kőfaragó műhely is a projekt részeként. Egy kiállító- és rendezvényház is lesz, ahol rendezvénytermet, grafikai stúdiókat, stúdiólakásokat, irodákat, könyvtárat és egy bemutatótermet hoznak létre. A projekt már negyven százalékban elkészült, és a tervek szerint 2020 nyarára be is fejeződnek a munkálatok.


A 115 éves Művésztelep a kezdetekkor
Fotó: szolnokimuvesztelep.hu

A másik projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósuló Szolnok Vár! Szolnoki Várkerület turisztikai célú fejlesztése című projekt, amelynek köszönhetően 950 millió forintból építik újjá a Művésztelep környékét. Építenek egy látogatóközpontot, egy török kávézót, interaktív várkiállítást és egy kilátóteraszt is. A Művésztelep kertjében található Művésztornyot is felújítják és rendezvénytérként, illetve kiállítóhelyként fogják használni a jövőben.

Bástya-sétány lesz a neve a Zagyva-gáton épülő díszburkolatú sétánynak

A fejlesztés keretében egy sétányt is építenek a Zagyva-gáton, rendbe teszik a Damjanich-parkot, felújítják a Nyáry Lőrinc hidat, illetve építenek egy parkolót és egy kerékpáros megállóhelyet is a híd mellett. Ez a projekt várhatóan év végére elkészül. A munkálatoknak hála egy olyan városrész jön létre Szolnokon, ahová nem csak a turisták látogatnak majd el szívesen.


A Művésztelep felújítása jövő nyárra elkészül
Fotó: szolnokimuvesztelep.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.