2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Szolnok

Újjászületik a várkerület

Összesen két és fél milliárd forintból újítják meg az egykori szolnoki várkerületet. A két projekt eredményeként megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a Tisza és a Zagyva torkolatánál egy turisztikailag népszerű hely épül meg.

A Szolnoki Művésztelepet a Modern Városok program keretében újítják fel összesen 1 milliárd 159 millió forint támogatásból. A galéria helyén egy kollektív műtermet hoznak létre, felújítják a műteremépületet, a kiadható műtermeket és a művészkertet. Épülni fog egy műhelyház, szobrászműhely, grafikai műterem, raktár és fémöntő, valamint egy kőfaragó műhely is a projekt részeként. Egy kiállító- és rendezvényház is lesz, ahol rendezvénytermet, grafikai stúdiókat, stúdiólakásokat, irodákat, könyvtárat és egy bemutatótermet hoznak létre. A projekt már negyven százalékban elkészült, és a tervek szerint 2020 nyarára be is fejeződnek a munkálatok.


A 115 éves Művésztelep a kezdetekkor
Fotó: szolnokimuvesztelep.hu

A másik projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósuló Szolnok Vár! Szolnoki Várkerület turisztikai célú fejlesztése című projekt, amelynek köszönhetően 950 millió forintból építik újjá a Művésztelep környékét. Építenek egy látogatóközpontot, egy török kávézót, interaktív várkiállítást és egy kilátóteraszt is. A Művésztelep kertjében található Művésztornyot is felújítják és rendezvénytérként, illetve kiállítóhelyként fogják használni a jövőben.

Bástya-sétány lesz a neve a Zagyva-gáton épülő díszburkolatú sétánynak

A fejlesztés keretében egy sétányt is építenek a Zagyva-gáton, rendbe teszik a Damjanich-parkot, felújítják a Nyáry Lőrinc hidat, illetve építenek egy parkolót és egy kerékpáros megállóhelyet is a híd mellett. Ez a projekt várhatóan év végére elkészül. A munkálatoknak hála egy olyan városrész jön létre Szolnokon, ahová nem csak a turisták látogatnak majd el szívesen.


A Művésztelep felújítása jövő nyárra elkészül
Fotó: szolnokimuvesztelep.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.