EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb IX.kerület

Utcáról a bérlakásba a fővárosban

A szomszédos kerületben, azaz Józsefvárosban huszonöt fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

Huszonöt – a kiválasztáskor utcán élő – hajléktalan ember számára kínálnak intézményrendszeren kívül támogatott lakhatási lehetőséget, önkormányzati bérlakásban (Fotó: Keresztesi Balázs)

A Fővárosi Közgyűlés támogatta a Kőbányai úton 20 önkormányzati bérlakás felújítását, hogy azokat rendeltetésszerűen használni lehessen. Erre a pályázati támogatásból 35 millió forintot fordítanak. Az Utcáról a bérlakásba a fővárosban című projekt célja az utcán élők számának csökkentése, a hajléktalanellátó rendszeren kívüli, az utcai életmód feladására ösztönző szociális-egészségügyi szolgáltatások kialakítása. A program keretében a részben munkaképes, valamennyire stabil jövedelemmel rendelkező, tartósan utcán élő emberek részére biztonságos és hosszabban fenntartható lakhatási lehetőséget biztosítanak, valamint lakhatási és foglalkoztatási támogatásokat, munkaerőpiaci szolgáltatásokat nyújtanak.
A projekt 25 – a kiválasztáskor utcán élő – hajléktalan ember számára kínál intézményrendszeren kívül támogatott lakhatási lehetőséget önkormányzati bérlakásban. A lakhatási támogatás mellett szakmai segítséget nyújtanak annak érdekében, hogy a támogatás után is minél többen képesek legyenek a bérlői jogviszony megtartására. A pályázati támogatás teljes összege mintegy 100 millió forint. A támogatás másik részét, azaz mintegy 65 millió forintot a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZK) az utcán élő hajléktalan emberek részére, a hajléktalanellátó intézményrendszeren kívüli komplex segítség biztosítására, szakmai együttműködési hálózat megteremtésére fordítja.
A főváros a húsz lakás esetében hét évre a BMSZK részére bérlőkiválasztási jogot biztosít. A lakások használatáért szociális lakbért állapítanak meg.


Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Balázs: Nincs szükség uniós egységre a migráció kérdésében

    Orbán Balázs: Nincs szükség uniós egységre a migráció kérdésében

    Európa történelmileg, földrajzilag, kulturálisan és gazdaságilag is jó értelemben véve megosztott kontinens, ezért nincs szükség egységre az Európai Unióban (EU) a migráció kérdését illetően, ha pedig ezt elfogadjuk, akkor meg lehet keresni azokat a pontokat, amelyekben mégis egyet tudunk érteni – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

  • Slytract – Erős visszatérés

    Slytract – Erős visszatérés

    A 2005-ben alakult miskolci metál formáció hosszabb szünet után jelentkezett új videoklipjével. A visszatérés olyan jól sikerült, hogy pár nap leforgása alatt komoly felkéréseket kapott a banda, például a Cannibal Corpse előtt is felléphetnek a nyár folyamán Budapesten.