EUR: 330,90 Ft
CHF: 301,09 Ft
2019. október 20., vasárnap
Vendel

Egyéb IX.kerület

Utcáról a bérlakásba a fővárosban

A szomszédos kerületben, azaz Józsefvárosban huszonöt fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

Huszonöt – a kiválasztáskor utcán élő – hajléktalan ember számára kínálnak intézményrendszeren kívül támogatott lakhatási lehetőséget, önkormányzati bérlakásban (Fotó: Keresztesi Balázs)

A Fővárosi Közgyűlés támogatta a Kőbányai úton 20 önkormányzati bérlakás felújítását, hogy azokat rendeltetésszerűen használni lehessen. Erre a pályázati támogatásból 35 millió forintot fordítanak. Az Utcáról a bérlakásba a fővárosban című projekt célja az utcán élők számának csökkentése, a hajléktalanellátó rendszeren kívüli, az utcai életmód feladására ösztönző szociális-egészségügyi szolgáltatások kialakítása. A program keretében a részben munkaképes, valamennyire stabil jövedelemmel rendelkező, tartósan utcán élő emberek részére biztonságos és hosszabban fenntartható lakhatási lehetőséget biztosítanak, valamint lakhatási és foglalkoztatási támogatásokat, munkaerőpiaci szolgáltatásokat nyújtanak.
A projekt 25 – a kiválasztáskor utcán élő – hajléktalan ember számára kínál intézményrendszeren kívül támogatott lakhatási lehetőséget önkormányzati bérlakásban. A lakhatási támogatás mellett szakmai segítséget nyújtanak annak érdekében, hogy a támogatás után is minél többen képesek legyenek a bérlői jogviszony megtartására. A pályázati támogatás teljes összege mintegy 100 millió forint. A támogatás másik részét, azaz mintegy 65 millió forintot a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZK) az utcán élő hajléktalan emberek részére, a hajléktalanellátó intézményrendszeren kívüli komplex segítség biztosítására, szakmai együttműködési hálózat megteremtésére fordítja.
A főváros a húsz lakás esetében hét évre a BMSZK részére bérlőkiválasztási jogot biztosít. A lakások használatáért szociális lakbért állapítanak meg.


Kapcsolódó Cikkek

  • Kinyitották a Kikötőt

    Kinyitották a Kikötőt

    A Kikötő Közösségi Sziget Nyílt Napján ingyenes családi, gyermek, ifjúsági programokkal várták az érdeklődőket!

  • Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Jelen pillanatban nincs akadálya annak, hogy 2021 őszén járjon a Tram-Train – ismertette Lázár János. A projektért és a dél-alföldi közlekedés fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette, Hódmezővásárhelyen a jövő év tavaszára befejeződik a kivitelezés.