2019. november 16., szombat
Ödön

Egyéb Nyíregyháza

Vendégelőadás sztárművészekkel

A Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetőjeként is tevékenykedő rendező, Szabó Máté neve ismerős Thália nyíregyházi kedvelői számára, hiszen ő vitte színre az előző évben a Don Carlos című tragédiát a Móricz Zsigmond Színházban. Épp lapunk megjelenésének napján lett egyéves a vendégszereplésre hozzánk érkező Heisenberg.

Ajánlották nekem Simon Stephens brit szerző művét, de mint kiderült, Orlai Tibor is tervezte már a bemutatását – nyilatkozta a Lokál Extrának a rendező. – Ennek a darabnak nemrég volt a premierje Londonban, aztán az USA-ban; Magyarországon elsőként a Hatszín Teátrumban mutatták be. A mű nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy két jelentős színész életében először kerüljön össze partnerként. Ullmann Mónikával már sokszor dolgoztam együtt, de Benedek Miklóssal még nem. Azon ritka mesterek közé tartozik, aki valódi játszótárs tud lenni egy próbafolyamat során, és közben rengeteget lehet tőle tanulni. A darabban két egymástól minden szempontból nagyon különböző ember, egy 75 éves, zárkózott férfi és egy nála harminc évvel fiatalabb, beszédes nő kerül közel egymáshoz. 


Ullmann Mónika és Benedek Miklós a Heisenbergben

Mint Szabó Máté elmondta, egy vasútállomáson találkoznak. Úgy tűnik, a nő összetéveszti valakivel az idős férfit. Aztán sok mindenről „tűnik” aztán valami, amiről aztán kiderül, hogy mégsem az, vagy mégsem úgy. Életükben talán az a közös pont, hogy mindketten magányosak. A címben szereplő Heisenberg Nobel-díjas német fizikus, akinek elmélete, a határozatlansági reláció szerint egy részecskéről nem állapíthatjuk meg egyből, hogy mi a pontos helye, illetve hogy hová tart. Ezt az elvet vonatkoztatja emberre a mű: hiába gondolunk valakit valamilyennek, nem tudhatjuk, hogy az az illető hová tart és fordítva: attól, hogy feltételezzük valaki jövőjét, lehetséges, hogy a jelenben ő maga egészen másfélére vágyik. A lehetetlennek tűnő helyzet dacára két ember között létrejöhet mégis valami, ami olyat hoz kilátástalan vagy egyhangúnak tűnő életükbe, amire egyáltalán nem számítottak. Attól van humora is a darabnak, hogy nagyon eltérő személyiségű emberek találkoznak, akik egymás hatására kizökkenek megszokott valójukból, és kiderül, mégsem olyanok, mint amilyeneknek látszanak. A műben mindig minden bizonytalan. Amikor már úgy tűnik, mégis közük van egymáshoz, kiderül, nem úgy, ahogyan gondolnánk. Ha rá akarunk látni, mi is a valóság ebben a tünékenységben, ahhoz két embernek különös, bizalmi kapcsolatban kell lennie egymással. Alex és Georgie a darab végére mások lesznek egymás és a néző számára, mint amilyeneknek kezdetben tűntek, s minden logika és társadalmi konvenció dacára valamire rájönnek egymással kapcsolatban.

Szabó Máté

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.