EUR: 322,37 Ft
CHF: 287,51 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Nyíregyháza

Vendégelőadás sztárművészekkel

A Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetőjeként is tevékenykedő rendező, Szabó Máté neve ismerős Thália nyíregyházi kedvelői számára, hiszen ő vitte színre az előző évben a Don Carlos című tragédiát a Móricz Zsigmond Színházban. Épp lapunk megjelenésének napján lett egyéves a vendégszereplésre hozzánk érkező Heisenberg.

Ajánlották nekem Simon Stephens brit szerző művét, de mint kiderült, Orlai Tibor is tervezte már a bemutatását – nyilatkozta a Lokál Extrának a rendező. – Ennek a darabnak nemrég volt a premierje Londonban, aztán az USA-ban; Magyarországon elsőként a Hatszín Teátrumban mutatták be. A mű nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy két jelentős színész életében először kerüljön össze partnerként. Ullmann Mónikával már sokszor dolgoztam együtt, de Benedek Miklóssal még nem. Azon ritka mesterek közé tartozik, aki valódi játszótárs tud lenni egy próbafolyamat során, és közben rengeteget lehet tőle tanulni. A darabban két egymástól minden szempontból nagyon különböző ember, egy 75 éves, zárkózott férfi és egy nála harminc évvel fiatalabb, beszédes nő kerül közel egymáshoz. 


Ullmann Mónika és Benedek Miklós a Heisenbergben

Mint Szabó Máté elmondta, egy vasútállomáson találkoznak. Úgy tűnik, a nő összetéveszti valakivel az idős férfit. Aztán sok mindenről „tűnik” aztán valami, amiről aztán kiderül, hogy mégsem az, vagy mégsem úgy. Életükben talán az a közös pont, hogy mindketten magányosak. A címben szereplő Heisenberg Nobel-díjas német fizikus, akinek elmélete, a határozatlansági reláció szerint egy részecskéről nem állapíthatjuk meg egyből, hogy mi a pontos helye, illetve hogy hová tart. Ezt az elvet vonatkoztatja emberre a mű: hiába gondolunk valakit valamilyennek, nem tudhatjuk, hogy az az illető hová tart és fordítva: attól, hogy feltételezzük valaki jövőjét, lehetséges, hogy a jelenben ő maga egészen másfélére vágyik. A lehetetlennek tűnő helyzet dacára két ember között létrejöhet mégis valami, ami olyat hoz kilátástalan vagy egyhangúnak tűnő életükbe, amire egyáltalán nem számítottak. Attól van humora is a darabnak, hogy nagyon eltérő személyiségű emberek találkoznak, akik egymás hatására kizökkenek megszokott valójukból, és kiderül, mégsem olyanok, mint amilyeneknek látszanak. A műben mindig minden bizonytalan. Amikor már úgy tűnik, mégis közük van egymáshoz, kiderül, nem úgy, ahogyan gondolnánk. Ha rá akarunk látni, mi is a valóság ebben a tünékenységben, ahhoz két embernek különös, bizalmi kapcsolatban kell lennie egymással. Alex és Georgie a darab végére mások lesznek egymás és a néző számára, mint amilyeneknek kezdetben tűntek, s minden logika és társadalmi konvenció dacára valamire rájönnek egymással kapcsolatban.

Szabó Máté

Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.