EUR: 333,62 Ft
CHF: 303,98 Ft
2019. november 20., szerda
Jolán

Egyéb Székesfehérvár

Világ- és Európa-bajnok kosaras az Albában

Erősödhet a csapat!

Új játékost igazolt a kupában ragyogóan menetelő, de a bajnokságban itthon eddig – még – botladozó Alba Fehérvár kosárlabdacsapata. Nem is akárkit, a spanyol válogatott korábbi világ- és Európa-bajnok irányítóját, Carlos Cabezast! Magyarországon ekkora klasszis még sosem pattogtatott. Edzőt is váltott az együttes, a korábbi mesternek, Dzunics Braniszlavnak megköszönték, és a helyét az utánpótlást vezető szakember, Jesus Ramirez vette át. A csapat a legutóbbi két mérkőzésen elért eredményével, a Körmend elleni játékával reményt keltett.


Carlos Cabezas és Jesus Ramirez egy nyelvet beszélnek Fotó: SeSo

Az új szakvezetőt arról faggattam, mekkora bátorság kellett ahhoz, hogy elvállalja a megbízást, hiszen az utánpótláscsapatból igazolt menet közben a felnőttekhez, a sokszoros bajnokcsapathoz. Ráadásul eléggé mély gödörben lévő társaságot kellett kihúzni a mélyből.

– Először nagyon meglepődtem, a kérést alaposan átgondoltam, és végül úgy döntöttem, hogy felkészült vagyok az izgalmas feladat megoldására. A csapatot ismertem, hiszen láttam őket az utánpótlás vezetőjeként a bajnoki mérkőzéseiken, így elmertem vállalni a felkérést.  Az első napokban olyan dolgokról beszélgettem a játékosokkal, ami nem elsősorban a kosárlabdához kötődik, hanem arról, hogy keressük a lehetőségét annak, hogy miképp tudnának csapatként játszani, hogy miként lehetnek képesek arra, hogy egymást segítsék. Egy hét után tértünk át a klasszikus kosárlabdaedzésekre, addig az összetartás volt a fő szempont. Utána a játékosokat, a játékokat elemeztem, figurákat gyakoroltunk, és újakat alakítottunk ki – mondta.


Nagy kérdés, hogy mi történt, mágia, vagy varázslat, hiszen az első mérkőzéseken még együtt botlottak, de utána az Európa Kupa-mérkőzésen, Tel-Avivban az izraelieket, majd itthon bajnokin a Körmendet verték közel 30 ponttal…

– Tudtam, ha jól kezdjük a mérkőzést, sikeresen fejezzük be, de a gyenge, laza kezdés után aligha lehet győzelem a vége, így mindkét összecsapást jól kezdtük. Tel-Avivban még kicsit fáradtak voltunk, de aztán ott is, miként a Körmend ellen összeállt a játék, így nem volt gond. Hogy az elképzelt játékunkat alakítom a játékosokhoz, vagy a játékosokat a játékhoz? Is-is, a védekezést tekintve az én stratégiámat kell követni, de támadásban több szabadságot adok a pályán lévőknek. Ami Cabezast illeti, kértem a leigazolását, örülök, hogy jött, vele sokat léphetünk előre – jelentette ki.

Carlos Cabezas néhány napot gondolkozott, beszélgetett a megkereséséről a barátaival, családjával, végül igent mondott.

– Tudom, ismeretlen terepre jöttem, hiszen soha nem voltam még ebben az országban, de a kosárlabda egy nyelvet jelent majd az itt játszókkal, így hamar megértjük egymást – vélte.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.