2019. november 20., szerda
Jolán

Egyéb XVI.kerület

Visszanyerte régi fényét a Táncsics utca 10.

Teljes felújításon esett át a Táncsics utca 10. szám alatti önkormányzati ingatlan, a Corvini Domini Egyesület egykori székháza és kertje.

Kívülről is teljesen megújult a Civilház (Fotó: XVI. Kerületi Újság)


Az épület magán viselte a XX. század zaklatott történelmének következményeit. A boldog békeidőkben a híres Lingel bútorgyár tulajdonosának családi háza volt, a Rákosi-rendszerben egy ideig az ÁVH bitorolta, később óvodaként is működött, a rendszerváltás után pedig a Corvini Domini Egyesület székházaként vált ismertté. Az elmúlt évtizedekben azonban – tisztázatlan tulajdonviszonyai miatt – leginkább csak használták, de nem gondozta senki. Csupán a legszükségesebb javításokat végezték el rajta, így esedékessé vált egy teljes felújítás.

Mint azt az önkormányzattól megtudtuk, a kerületi képviselő-testület közel bruttó 35 millió forintot szavazott meg az épület felújítására, a teljes kivitelezést pedig takarékossági okokból a Kerületgazda Szolgáltató Szervezetre bízták. Az olyan alapfeladatokon túl, mint a kőműves-, villanyszerelő- és burkolómunkák, valamint a festés, számtalan egyéb feladat is várt a Kerületgazda szakembereire. Eltávolították a külső falakat beborító futónövényt, körbeásták az épületet, hogy megerősítsék a szigetelést, megjavították a tetőt és az ereszcsatornát, újrafugázták a külső falakat, elvégezték a nyílászárók hőszigetelését és a belső nyílászárók cseréjét. Lebontottak és áthelyeztek néhány válaszfalat, belső lépcsőt alakítottak ki a szuterén felé, kicserélték a teljes elektromos, víz-, gáz- és csatornahálózatot, továbbá korszerűsítették a fűtést. Új burkolatot kaptak a vizes helyiségek, műgyantával vonták be a padlót, és szigeteléssel látták el az aljzatot, végül pedig a kertet is rendbe tették.


Figyeltek a diszitő elemekre is (Fotó: XVI. Kerületi Újság)

A XVI. Kerületi Újság beszámolója szerint a munkálatok 10 hónapot vettek igénybe, és a Kerületgazda emberei legtöbbször rendes napi elfoglaltságuk mellett dolgoztak az épületen, így a kivitelezés a piaci árnak csak a töredékébe került. Kovács Péter polgármester az átadáson külön köszönetet mondott a kivitelezés résztvevőinek. Elmondta továbbá, hogy a 2019-es év sem lesz könnyebb a Kerületgazdának, sok feladat vár rá, de jó hír, hogy minden dolgozó a maximálisan adható bruttó 200 ezer forintos cafeteriajuttatásban fog részesülni.

A Táncsics utca 10. a jövőben az önkormányzat kezelésében lévő civil házként fog működni, amelyet ki lehet majd bérelni különböző események lebonyolítására. A részletekkel kapcsolatban a Kerületgazda Szolgáltató Szervezetet tud felvilágosítást adni a 403-2928-as telefonszámon vagy a [email protected] e-mail-címen.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.