EUR: 326,11 Ft
CHF: 290,63 Ft
2019. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Belföld

131 millió forintból fejlesztik a pilisvörösvári szakorvosi rendelőintézetet

Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 131 millió forintból fejlesztik a Pest megyei Pilisvörösvár szakorvosi rendelőintézetét – jelentette be Fábián Károly egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár az intézmény előtt tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Fábián Károly ismertette: a szakrendelő új digitális röntgenberendezést kap a hozzá tartozó képarchiváló és kommunikációs rendszerrel együtt. A többi között lecserélik a radiológiai ultrahangkészüléket, a központi sterilizálót, a veszélyes hulladékot tároló hűtőszekrényt, a sebészeti műtőasztalt, a mennyezeti műtőlámpát és a kardiológiai ultrahangkészüléket.


A fejlesztés keretében lehetőség nyílik továbbá a szakrendelő váróhelyiségeinek megújítására: a régi bútorok, berendezések cseréjére is – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A fejlesztéshez a magyar költségvetés mellett Pilisvörösvár önkormányzata 6 millió forint önerővel járul hozzá. A tervek szerint a beruházások 2019 végére valósulhatnak meg.


Fábián Károly kitért arra: az EBP keretében megújul a közép-magyarországi régió járóbetegszakellátó-hálózata is. Az érintett önkormányzatok mintegy 10 százalékos hozzájárulásával együtt összesen 58,6 milliárd forintból fejlesztenek 32 szakrendelőt, köztük a pilisvörösvárit.

A helyettes államtitkár felidézte: 2017-ben Budapest történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztési programja indult el. Az EBP keretében 4 centrumkórház jön létre a fővárosban: a dél-pesti, az észak-pesti, a közép-budai centrumkórház, és felépül a dél-budai centrumkórház.

A kormány a 2017-es költségvetésből 40 milliárd forintot fordított a budapesti és Pest megyei kórházi fejlesztések megkezdésére, amelyből 21,7 milliárd forintot költenek orvostechnológiai eszközök beszerzésére, 18,3 milliárd forintot pedig az építészeti tervezés megkezdésére.

Ezt a 2018-as költségvetésben további 30 milliárd forint követte, így az egyházi kórházakkal, valamint a járóbeteg-szakrendelőkkel, az uniós és egyéb nemzeti forrásokkal együtt mintegy 205 milliárd forint sorsáról született döntés – mondta.

A júliusban elfogadott 2019-es évi költségvetésben újabb 41,9 milliárd forintot biztosít a kormány az EBP fejlesztéseire – tette hozzá.

Hadházy Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az 1981-ben létrehozott szakorvosi rendelő folyamatosan bővíti tevékenységét. A rendelőintézet 6 település 40 ezer lakosát látja el – ismertette.

Elmondta: a térség “problémás”, mert bár nagyon közel van a fővárosoz, a “kilométerben számolva rövid távolság időben nagyon nagy”.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy olyan mikrotérségek alakuljanak ki Budapest környezetében, amelyek meg tudják szervezni, el tudják látni a saját feladataikat akár az egészségügy, akár az oktatás vagy a kultúra területén – mondta Hadházy Sándor.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A turizmus fejlesztése adhat lendületet a vidéki vállalatoknak

  A turizmus fejlesztése adhat lendületet a vidéki vállalatoknak

  Vidéken szegénységtudatos az emberek gondolkodása, ami részben annak tudható be, hogy alkalmazotti munkakörben, három műszakban, napi nyolc órás munkavégzés mellett is nagyon keveset keresnek, és nem mernek vállalkozni. Mihalcsek Noémi, a Golden Events Kft.

 • Segítünk! Így használja a nyáron induló e-jegyrendszert

  Segítünk! Így használja a nyáron induló e-jegyrendszert

  Már nem kell sokat várni, és Budapesten is elindul az első olyan járat, amelyen e-jeggyel lehet utazni. Hogy senkit ne érjen váratlanul a helyzet, ha a rendszer használata mellett dönt, megmutatjuk, hogyan is fog működni az e-jegyrendszer.

 • Az okostelefon nyomkodásával a minőségi időt vesszük el a gyerekektől

  Az okostelefon nyomkodásával a minőségi időt vesszük el a gyerekektől

  Egy gyermeknap alkalmából készült friss kutatásban arra keresték a választ, hogy mennyire tartják fontosnak az emberek az együtt töltött minőségi időt a legkisebbekkel, az eredmény pedig sokatmondó. A szülők túlnyomó többsége szerint rossz hatással van a gyerekekre, ha az okostelefonjaikat nyomkodják a közösen eltöltött idő alatt, mégis rengetegen találkoztak már olyan esettel, hogy a kicsik édesapja vagy édesanyja a készülékével volt elfoglalva ahelyett, hogy a gyermekére figyelt volna.