2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Belföld

14 éves csúcson a gazdaság

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a hazai GDP 4,8 százalékot növekedett 2018-ban az egy évvel korábbihoz képest. 14 éve nem nőtt ekkorát a gazdaság. A Lokálnak dr. Regős Gábor, a Századvég gazdasági elemzője segített megérteni a bővülés okait. Szerinte idén és jövőre is várható a növekedés folytatása.

Ez okozta a bővülést


A bővüléshez leginkább a piaci szolgáltatások teljesítménynövekedése járult hozzá, de fontos szerepe volt a bérnövekedésnek, illetve a beruházások bővülésének.

Lehagytuk a németeket


Tavaly az uniós átlag (1,4%) háromszorosával növekedett a magyar gazdaság. A nagyobb uniós tagországok gazdasága gyengélkedett, a német bővülés mindössze 0,6, míg az olasz 0,1 százalék volt. Eddig egyedül Lettország növekedése (5,5%) haladta meg a magyart. A lengyel gazdaság 4,6 százalékkal, a szlovák 4,0 százalékkal bővült.

Miért jó ez?

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a növekedés miatt lehetőség van munkahelyek teremtésére, béremelésekre és a fogyasztás bővülésére. – A GDP egy gazdaság teljesítményének leírására leggyakrabban használt mutatószám. Megmutatja az adott gazdaság hozzáadott értékét egy adott időszakban. Ha a GDP növekszik, a gazdaság jobban teljesít, vagyis a vállalkozásoknak több pénzük van bérek fizetésére – mondja  dr. Regős Gábor, a Századvég gazdasági elemzője.

Folytatódhat a növekedés

További növekedés várható, bár a tavalyi évben megvalósult, 5 százalék közeli növekedés hosszú távon várhatóan nem marad fenn. Hosszabb távon egy 3-4 százalékos fenntartható növekedés már nagyon pozitív lehet.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Európa jövőt választ

  Európa jövőt választ

  Május 26-án rendezik Magyarországon az európai parlamenti választást, amelynek tétje, hogy bevándorlókontinens lesz-e Európa, vagy megőrzi keresztény gyökereit.

 • Továbbra is imád minket Hollywood

  Továbbra is imád minket Hollywood

  Magyarország népszerűsége a hollywoodi filmprodukciók tekintetében továbbra is töretlen –  derült ki a The Hollywood Reporter cikkéből.

 • Az erzsébetvárosi zengerájok titkai

  Az erzsébetvárosi zengerájok titkai

  Budapest belvárosában nem csak napjainkban, hanem már az 1860 – as években is pezsgő-nyüzsgő élet zajlott. A mai romkocsmák elődei, a zengerájok, dalcsarnokok és mulatók mellett egy-egy házban a borbélytól kezdve a házasságközvetítőn át,egészen a mészárszékig, minden megtalálható volt.