2019. november 20., szerda
Jolán

Külföld

77 év után került elő a második világháború egyik legfontosabb repülőgép-hordozó hadihajója – Fotók!

A Salamon-szigeteknél bukkantak annak a repülőgép-hordozó hadihajó roncsaira, ami még a második világháborúban, 1942. októberében japán vadászbombázók és torpedók áldozata lett a Santa Cruz-szigeteknél. A USS Hornet a háború egyik meghatározó csatahajója volt, ugyanis több történelmi ütközetben is részt vett. Ott volt például a Midwayi csatánál, de fontos szerepet játszott a Doolittle-rajtaütésben is. A roncsokat egyébként soha nem találták meg (eddig), így hivatalosan eltűntnek nyilvánították.

Paul Allen alapítványa, amely az óceán titkainak kutatására szakosodott, korabeli adatokból dolgozva próbálta belőni a pontos helyzetét a USS Hornetnek. Végül egy autonóm hanglokátoros szerkezet futott bele a repülőgép-hordozó hadihajó roncsaiba, ami valami oknál fogva annyira jó állapotban maradt a nagyjából ötezer méteres mélységben, hogy még a fedélzeti fegyverek és néhány jármű is simán felismerhető.


A napokban nyilvánosságra hozott fotókon egyébként látható néhány korabeli vadászrepülőgép (Curtiss SB2C Helldiver) maradványa is, de olyan traktor is feltűnik az egyik képen, amivel korábban a fedélzeten közlekedtek, szállítottak, vagy vontató munkát végeztek. Mindez 77 év után.

Kapcsolódó Cikkek