EUR: 323,53 Ft
CHF: 290,52 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Egyéb Ózd

Új városi piac – régi szemlélettel?

Olyan csak Ózdon fordulhatott elő, hogy december 22-én 12 órakor bezárták a városi piacot, így a vásárlók többnyire a multik üzleteiben tudták beszerezni az ünnepekre az alapvető élelmiszereket. A hamarosan megnyíló új csarnok több eleme szocreál mintára épült, figyelmen kívül hagyva az őstermelők és árusok igényeit, akiknek nagy ívben tett a véleményére a jobbikos városvezetés – nyilatkozta lapunknak a városi piac egyik gazdasági szereplője.

Az Ózdon, érthető módon, névtelenséget kérő árus szerint sokéves igényt elégítenek ki az új piaccsarnok megépítésével, csakhogy ott nem az valósul meg, amiről a megelőző 20-30 évben beszéltek az érdekeltek. Ott kezdődnek a problémák, hogy kevesebb árusítóhely épült, mint amennyire igény van. A régi csarnok üzlethelyiségeit korábban értékesítette az önkormányzat, és van, akinek öt-hat került a tulajdonába. Az új épületben csak bérelni lehet ezeket, mert a pályázati kiírás szerint hat évig fenntartási kötelezettsége van az önkormányzatnak. A bérlőket licitálási eljárás után jelölték ki, a licit 30 ezer forintról indult, és köztudott, hogy néhány „nagy hal” ismét jól járt. Épült nagy méretű hűtőház is, csak azt nem lehet tudni, ki fogja igénybe venni. Ózdon ugyanis a piaci nap a szombat, és talán még pénteken van némi mozgás. A hét többi napjain kicsi a forgalom. Ezért a vállalkozók hétvégére igyekeznek nagyobb tételt vásárolni, amiből szinte nem is marad a szombati zárásra. A húsboltok megfelelő hűtőkapacitással rendelkeznek, tehát ők sem igénylik majd a hűtőegységet. Az őstermelők pedig végképp nem, hiszen általában kis mennyiséggel érkeznek, és a maradékot hazaviszik.


A részletek elsikkadtak a tervezésnél

A régi piacterület részben átalakul, hiszen leszűkítik a kerékpárút építése miatt. Marad így is 30 betonasztal, amelyekre 40-45 árus jut. Az őstermelőknek viszont át kell költözniük az új részlegbe, ahol ugyanolyan szocreál betonasztalok épültek. Kérdés, kik lesznek a szerencsések, akik helyet kapnak. Az őstermelők egyébként is hátrányos helyzetben vannak, hiszen az asztalok egynapi bérleti díját a kevés áruval érkezők nehezen tudják kitermelni. A rendszeres bérlők ugyanezért havi 3600 forintot fizetnek, de nem kellene a távolról egy napra érkezőket sem megsarcolni, mert ezzel részben kizárják a konkurenciát. A vállalkozók a befizetés után blokkot kapnak, amit nem lehet elszámolni a könyvelésben.

Fotó: Lokál
Az új csarnok több eleme is szocreál mintára épült

Sajnálatos tény, hogy az új csarnok építése előtt a szakma véleményét nem hallgatták meg a városvezetők, akiket pedig bevontak a döntésbe, elsősorban a saját érdekeiket képviselték.


Kapcsolódó Cikkek