2019. október 18., péntek
Lukács

Külföld

A fal hozzájárulhat a probléma megoldásához az Egyesült Államokban

A fal megépítése az Egyesült Államok déli határánál hozzájárulhat a migráció problémájának megoldásához – mondta Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna műsorában szerda reggel.

Közlése szerint Latin-Amerikából elsősorban a szegénység és a romló közbiztonság miatt érkeznek a migránsok.


A republikánus elnök a demokrata többségű kongresszust megkerülve rendkívüli állapot bevezetésével tud költségvetési forrásokat átcsoportosítani a fal megépítésére – mondta.

/Fotó: MTI/AP/Daniel Ochoa de Olza

Szakemberek szerint ugyanakkor jogilag megkérdőjelezhető a rendkívüli állapot bevezetése, illetve az, hogy az elnök átcsoportosíthat-e ilyen módon a költségvetésből. Ezek miatt tucatnyi tagállam fordul bírósághoz, ami akár egy-két évvel is késleltetheti a fal megépítését – mondta Varga Gergely.

Donald Trump elnök számára viszont hasznos lehet az is a 2020-as elnökválasztás kampányában, hogy a fal megépítéséért tett erőfeszítéseivel demonstrálja, mindent megtett a migráció problémájának megoldásáért – jegyezte meg Varga Gergely.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Megszületett a megállapodás a brexitről

  Megszületett a megállapodás a brexitről

  Megszületett a megállapodás a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről – jelentette be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit kormányfő csütörtökön.

 • Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet

  Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet

  Ha Törökországból nem Szíria, hanem Európa felé indul újra a felerősödő migrációs hullám, akkor Csehország, Lengyelország és Szlovákia kész segítséget nyújtani Magyarországnak határai megvédéséhez – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a visegrádi országok EU-csúcs előtti brüsszeli egyeztetését követően, csütörtökön.

 • Ismét migránsok százai érték el a görög partokat

  Ismét migránsok százai érték el a görög partokat

  Továbbra sem apad a Görögországot érő migrációs hullám, az utóbbi egy napban legalább 474 menedékkérő érkezett a görög égei-tengeri szigetekre – közölte az athéni polgári védelmi minisztérium és parti őrség csütörtökön.