2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Nagykanizsa

A gelseiek a legjobbak

Újabb elismerés Dél-Zalának

Az év önkéntes tűzoltó-egyesülete címet nyerték el a gelseiek, az elismerést a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság évértékelő és feladatszabó állománygyűlésén adtak át. A díjat dr. Góra Zoltán főigazgatótól Baján Sándor parancsnok és Egri Gyula Zala megyei katasztrófavédelmi igazgató vette át.


A Nagykanizsától tizenöt kilométerre fekvő, ezerkétszáz lelkes település önkéntestűzoltó-egyesületét 1883-ban alapították. A szervezet a múlt század kilencvenes éveinek elejéig folyamatosan működött, majd 2008-ban újraalapították. Az elmúlt tíz évben létszáma folyamatosan bővült, jelenleg húsz ember vesz részt a munkában, közülük ketten hivatásos tűzoltók.

A díjat dr. Góra Zoltán országos katasztrófavédelmi főigazgató adta át Baján Sándornak és Egri Gyulának (Fotó: ZMKI)

A Gelsei Önkéntes Tűzoltó Egyesület (GÖTE) folyamatosan fejleszt, nemrég vásárolt egy gépjárműfecskendőt, és  az új szertára is elkészült.

– Önkéntes tűzoltóik megszerezték a szükséges képesítéseket, rendelkeznek a megkülönböztetett jelzést használó járművek vezetéséhez szükséges pályaalkalmassági vizsgával, szivattyúkezelői végzettségekkel, valamint a motoros láncfűrész működtetéséhez szükséges képesítésékkel – fogalmazott az elismerés kapcsán Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, hozzátéve: a GÖTE részt vett a Thury György Mentőcsoport megalakításában, amelybe az egyesület összes tagja belépett. Az sem mellékes továbbá, hogy a szervezet 2015 óta önálló beavatkozásra képes, így összesen 17 települést szolgál.

Cseresznyés Dániel leszögezte: a gelsei egyesületre az elmúlt években mindig lehetett számítani, hiszen vállalt területén kívül is vonult káresetekhez. Az önkéntes tűzoltók dolgoztak például Nagykanizsán, Zalaegerszegen, továbbá Keszthelyen és térségében.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Felvidéken járt Miklós Péter

    A Felvidéken járt Miklós Péter

    A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.