2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb Nagykanizsa

A KKK kulturális életének mindennapjai

Színház, koncertek, közösségek

Minőségi, színvonalas, a magyar és az egyetemes kultúra értékeit közvetítő programok sokaságát kínálta az elmúlt esztendőben a Kanizsai Kulturális Központ (KKK) a város és a térség polgárainak. Kovácsné Mikola Mária évértékelő beszámolójából az is kiderült, hogy minden művészeti ág iránt nyitott a kanizsai közönség.


A KKK amellett, hogy az állami és a helyi ünnepeken, évfordulókon megemlékezéseket, programokat szervez,  számos intézményegységében, illetve városrészi kulturális színterein nagyon színes és sokrétű tevékenységet végez. A központ évről évre várja az érdeklődőket például a tavaszi művészeti fesztiválra, a pünkösdölőre, a kiskanizsai hagyományok napjára vagy éppen a JazzKanizsára, amelyen tavaly nemzetközi hírű, Kanizsához, Zalához kötődő művészek léptek fel.

A KKK színházi sorozata is nagyon népszerű. Ahogyan Kovácsné Mikola Mária arról beszámolt, a felnőttbérletes előadásokra tavaly 1245 bérletet értékesítettek, ami a korábbi évadokhoz képest növekvő tendenciát mutat. Egy-egy vendégjáték átlagosan 1,5-2 millió forintba kerül.


– A bérletes színházi előadások tekintetében a pénzügyi mérleg egyensúlyát sikerült megtartanunk – fogalmazott az igazgató. – Felnőttbérletes előadásaink rendkívül népszerűek voltak a közönség körében, nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett a látogatóktól. Ezt támasztja alá az a tény, hogy szinte valamennyi darabot telt házas látogatottság jellemzett.

Ugyanez elmondható a gyermekszínházról is, amelynek előadásaira 2117 bérletet váltottak az óvodások és az alsó tagozatos diákok, az ifjúsági bérletsorozat programjait pedig 901 fiatal látogatta rendszeresen.

A JazzKanizsán tavaly a városhoz s Zalához kötődő, elismert művészek léptek fel (Fotó: Gergely Szilárd)

Hasonlóan sikeresek a Kanizsai Kulturális Központ zenei rendezvényei és kiállításai; tavaly az Ősze András és az ifjúsági galériában együttesen 21 tárlat nyílt, ami kiegészült az Én hobbim című sorozat bemutatkozásaival, illetve a Medgyaszay Házban rendezett tematikus kiállításokkal.

Az ismeretterjesztés terén is erős volt a 2018-as kínálat, a különféle előadások, sorozatok a legváltozatosabb témákban kínáltak szellemi muníciót vagy feltöltő perceket az érdeklődőknek. Kovácsné Mikola Mária közgyűlési beszámolójában hangsúlyozta, számos klubnak, szakkörnek, közösségnek is helyet biztosít a Hevesi Sándor Művelődési Központ, így ott működik például a Belvárosi Nyugdíjas Klub, a Kanizsa Fotóklub, a Népi Díszítőművészeti Műhely és az Örömtánc Klub, és további tucatnyi csoport, de a Móricz Zsigmond Művelődési Házban és a Medgyaszay Házban is nagyon erős a közösségi élet, akárcsak a peremkerületi kulturális színhelyeken, így Sáncban, Bagolán, Fakoson és Bajcsán.

Kapcsolódó Cikkek