2019. november 20., szerda
Jolán

Egyéb

A környezettudatos “bankolást” szorgalmazza az MNB új programja

A környezettudatos “bankolást” szorgalmazza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) februárban meghirdetett Zöld Programja – mondta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatornán kedden.

Hozzátette: az MNB azt szeretné, hogy a pénzügyi szolgáltatók lakásbiztosítás és autóbiztosítás keretében kedvezőbb díjat adjanak azoknak az ügyfeleknek, akik elektromos autót vagy napelemmel felszerelt házat biztosítanak. Jelenleg egy elektromos autó biztosítása többe kerül, mint egy hagyományos gépjárművé, és egy napelemes lakóház vagyonbiztosítása általában drágább, mint egy hagyományos ingatlané – mutatott rá.


Hangsúlyozta: az MNB azt szeretné, ha a kockázatfelmérés során a pénzügyi szolgáltató figyelembe venné a környezettudatossági érdeket, ezzel saját versenyképességét is javítva.

Elmondta: több magyar bank kínál már olyan hiteleket, amelyek zöld fejlesztéseket szolgálnak, ide tartoznak a naperőmű-beruházási projektfinanszírozási ügyletek, illetve a környezettudatos ügyfeleket célzó életbiztosítások, befektetések.

Kiemelte: az MNB célja, hogy megmutassa ezeket a lehetőségeket a környezettudatos ügyfeleknek, továbbá, hogy a bankok, biztosítók, pénzügyi szolgáltatók minél több ilyen terméket fejlesszenek. Az MNB-nek fontos, hogy saját zöld működését egyre gyorsabb tempóban fejlessze, és eredményeit a nyilvánosság számára is átláthatóvá tegye – fűzte hozzá Binder István.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.