2019. június 19., szerda
Gyárfás

Sport

A legenda visszatért!

Minden sportrajongó emlékszik a szapporói csodára. Arra, amikor a magyar jégkorong-válogatott történelme során először feljutott a legjobbak közé, és részt vehetett az A csoportos világbajnokságon. Nemzeti csapatunk szövetségi kapitányát akkor Pat Cortinának hívták. A legendás jégkorongedző most, tíz év elteltével visszatért Magyarországra, és a magyar női jégkorong-válogatott mentoredzője lesz Jari Risku szövetségi kapitány mellett.

Pat Cortina vezette az A csoportba a férfi válogatottat tíz évvel ezelőtt (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Mint azt megtudtuk, a Magyar Jégkorong Szövetség a napokban állapodott meg erről a legendás trénerrel. Szükség is lesz a sikeredző tudására, hiszen a lányoknál a célok nem szerényebbek, mint annak idején Szapporóban voltak. A magyar női válogatott az elmúlt évek folyamatos fejlődésének köszönhetően ugyanis közel került az elit osztályhoz, azaz reális az esélye, hogy a csapat feljusson az A csoportba, és hogy akár a következő, 2022-es pekingi téli olimpiai játékokra is kiharcolja a részvételt. Ebben segíthet rutinjával és kivételes tudásával mentoredzőként Pat Cortina. Az idei divízió 1/A csoportos világbajnokságot ráadásul Budapesten rendezik áprilisban a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban, ahol minden bizonnyal szép számú szurkolósereg támogatja lányainkat.
– Mindig nagyszerű érzés visszatérni, Magyarország örökre különleges és fontos hely lesz a számomra – mondta Pat Cortina. – Önök, magyarok mindig nagyon jól bántak velem, felejthetetlen pillanatokat élhettem át itt, amelyeket örökké nagy becsben fogok tartani. A lehetőség, hogy újra itt dolgozhatok, izgalommal tölt el. Remélem, tudok segíteni. A közös munka részleteit a stábbal határozzuk meg.


Mint a tréner elárulta, első lépésként összeültek az edzőkkel és a csapattal, és megismerték egymás erősségeit.

– Úgy látom, a női hoki sokat fejlődött az elmúlt években, a technikai készségek rengeteget javultak. Azonkívül, hogy itt nincs ütközés, nem nagyon van különbség a nők és a férfiak felkészülésében. Ez jégkorong, amelyet szenvedélyes sportolók játszanak, akik számára megtiszteltetés, hogy Magyarországot és a magyar hokit képviselhetik. Mindent meg fogok tenni, amit tudok, hogy segítsem ezt a különleges csapatot.


Jól áll a kezében az ütő (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A tréner szerint még korai arról beszélni, hogy a lányok képesek lesznek-e egy ugyanolyan történelmi sikerre, mint a férfiak Szapporóban.
– Számomra most az a legfontosabb, hogy elhiggyük, ez lehetséges, és mindent beleadjunk. Mi alakítjuk a hozzáállásunkat, a munkamorálunkat. Mindennap olyannak kell lenni, mintha már az élvonalban szerepelnénk vagy az olimpiára készülnénk. Erre összpontosítunk majd. Álmodni fontos, a legfontosabb azonban az, hogy dolgozzunk, és megragadjunk minden lehetőséget az álmok elérésére. Remélem, tanulhatunk egymástól a lányokkal, és segíthetem őket a továbblépésben.

Kapcsolódó Cikkek