EUR: 333,90 Ft
CHF: 304,63 Ft
2019. november 11., hétfő
Márton

Egyéb XIII.kerület

A mi kerületünk a legnépszerűbb

Az új építésű  lakást vásárlók és a beruházók között is a XIII. kerület a legnépszerűbb, ennek hatására folyamatosan emelkednek az árak. Idén négyzetméterenként 750 ezer, jövőre pedig 850 ezer forintra is felkúszhatnak.

Idén a fővárosban épülő lakások egyharmada a kerületben van

A tavaly a fővárosban átadott 6400 új építésű lakás 20 százalékát a XIII. kerületben építették, míg idén 13 ezer 500 új lakás átadása várható, csaknem egyharmaduk a XIII. kerületben. Ezt segíti az is, hogy a 2018. novemberi áfabejelentésnek köszönhetően idén is maradhatnak a már-már válság előtti keresleti szintek. A kormány döntése értelmében ugyanis azokat a lakásokat, amelyekre 2018. november 1-je előtt jogerős építési engedélyt szereztek, 2023 végéig 5 százalékos áfával lehet értékesíteni.
Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője kifejtette, hogy a következő időszakban, amikor együtt él a kétféle áfaszint, a 27 százalékos áfával terhelt lakások nettó árát még elfogadható nyereséget hozó szintre csökkenthetik a fejlesztők, miközben az 5 százalékos áfával kínált lakásokét vélhetően megemelik az érintett beruházók. Így a jelenlegihez képest emelkedő árszinttel kell számolni, de az 5 és a 27 százalékos áfatartalom közötti eltérésből adódó nagyjából 21 százaléknál kisebb mértékben.


Kapcsolódó Cikkek

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

  • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

    40 zsák szemetet gyűjtöttek

    A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…