2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Belföld

A modern kor háborúinak célpontjai ismét a civilek lettek

Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke szerint a modern kor újfajta háborúi, köztük a terrorizmus fő célpontjai ismét a civilek lettek.

Hende Csaba (Fidesz) egy, a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) által szervezett szerdai budapesti megemlékezésén azt hangoztatta: nem szabad megengedni, hogy Magyarországon bárki is a fenyegetések áldozatává váljon, mint ahogy történt 74 éve. A volt honvédelmi miniszter a Farkasréti temetőben, a második világháború budapesti polgári áldozatainak síremlékeinél tartott beszédében felidézte: Magyarország embervesztesége a becslések szerint – az 1941-1944 közötti államterületet alapul véve – 830 ezer és 950 ezer között lehetett.


Ismertetése szerint így emberveszteségünk lakosságarányosan Lengyelország, Szovjetunió és a Német Birodalom után, illetve utóbbi mellett a harmadik-negyedik a világ országai sorában.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar emberveszteség kétharmada civil áldozat volt, tehát jóval több mint félmillió ember halt meg, akiknek esélyük sem volt védekezni, és akiknek nem is volt semmilyen bűnük.


A budapesti civilek nemcsak fegyvereknek estek áldozatul, hanem “számolatlanul pusztította őket az éhínség, a fagy, az orvosi ellátás hiánya” – mondta.

Szerinte az ideológiák nevében elkövetett tömeggyilkosságok, a malenkij robotra elhurcoltak, vagy a szovjet katonák által megerőszakolt nők valamennyien az emberi gonoszság és könyörtelenség áldozatai voltak.

Az ártatlan civil áldozatokért emelt emlékművek arra figyelmeztetik a politikusokat és katonákat, hogy aki szabadjára engedi a háború démonait, annak ártatlan emberek sokaságának a vére szárad a lelkén.

A megemlékezésen mások mellett megjelent Darák Péter, a Kúria elnöke, Nagy Bercel, a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatóságának vezetője, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nöri főigazgatója, Bajkai István (Fidesz), az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának alelnöke, továbbá pártok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek és egyházak képviselői.

A Nöri által korábban kiadott háttéranyagban az áll, hogy a Farkasréti temető 19/1-es parcellájában található két síremlék a Margit körúti Regent-házban, valamint egy Vitéz utcai és egy Fő utcai házban meghaltaknak állít emléket. Az ostrom civil áldozatainak emblematikus helyszínei azok a felrobbant budai lakóházak, amelyek tömegsírokként százakat temettek maguk alá – írták.

Január 2-án történt az a robbanás, amely a Vitéz utca és a Fő utca kereszteződésének saroktelkein álló épületeket rombolta földig. Az áldozatok között volt Gulácsy Irén írónő is.

Január 22-én történt a másik eset, amely szintén budai polgárok százainak az életét követelte. A Regent-ház helyiségeibe a németek 70-100 tonna lőszert rakodtak be, ez a készlet valószínűleg bombatalálatot kapott és földig rombolta az épületet, maga alá temetve több mint kétszáz embert.

Az ostrom civileket tömegesen érintő tragédiáinak első helyszíne a november 4-én véletlenül felrobbanó Margit híd Pestet és a Margit-szigetet összekötő szakasza volt. Mintegy nyolcszázan tartózkodtak a robbanás pillanatában a hídon, az áldozatok száma százakra tehető.

A megemlékezés végén az áldozatok sírján virágot helyeztek el a megjelentek, köztük az áldozatok családtagjai és a tragédiára emlékező budapestiek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden eszköz a rendelkezésre áll az ünnep biztonságos megrendezéséhez

  Minden eszköz a rendelkezésre áll az ünnep biztonságos megrendezéséhez

  Minden eszköz, képesség és tudás a rendelkezésre áll az államalapítás ünnepének biztonságos, mindenki megelégedésére történő megrendezéséhez kedden Budapesten – közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn Sopronban sajtótájékoztatón.

 • E-autós országjárás a Mobilitivel

  E-autós országjárás a Mobilitivel

  Pár éve még komoly szervezést igényelt, ha valaki elektromos autóval akarta körbejárni az országot, sőt, lehet, hogy nem is sikerült volna. Ma már azonban bátran, szinte kompromisszumok nélkül elindulhatunk elektromos autóval akár Debrecenből Szombathelyre, hiszen az NKM Mobilitás Kft.

 • Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

  Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

  Orbán Viktor újabb bejegyzést tett közzé közösségi oldalán. Mint ismert, a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Angela Merkel, miután Sopronban ökumenikus istentisztelettel emlékeztek meg az eseményről.