EUR: 334,70 Ft
CHF: 306,00 Ft
2019. november 17., vasárnap
Gergő, Hortenzia

Egyéb Ózd

A múltat jelképezi a Kohász-szobor

A Gyújtó sarkon áll Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884–1975) köztéri alkotása, amit a kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész Ózd település fennállásának 700. évfordulójára 1972-ben öntött bronzba.  Ózdi kohász néven először 1952-ben készített kisplasztikát hazánk egyik legismertebb szobrásza, annak mérete 40 cm volt. Ez alapján készült el a jubileumra a ma is látható szobor, ami egy kohászt ábrázol a jellegzetes munkavédelmi öltözékben, bőrkalapban és bőrköténnyel, aki kanalával mintát vesz a folyékony vasból. Ez később megszilárdul és megállapítják belőle az anyagminőséget.

Fotó: Lokál
Képalá: Kohász szobor

Fotó: Lokál
Képalá: Kohász szobor

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.