EUR: 323,44 Ft
CHF: 290,88 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Pécs

A munka rovására is nyomkodják a telefont

Már létezik nomofóbia!

Kezdjük egy sokkoló adatsorral: egy átlagember naponta 3-4 órát áldoz a közösségi média használatára, a fiatalok (30 év alattiak) pedig akár hat órát is képesek így eltölteni, ami a hétvégén – mivel akkor nincs iskola – meg is duplázódhat.


NOMOFÓBIA – Már kifejezés is van arra, amikor valaki elszakítva érzi magát a mobiltelefonjától

Kialakult a nomofóbia!

Pszichológusok figyeltek fel arra, hogyan viselkednek azok, akik el vannak szakítva az online világtól. Erre a jelenségre már kifejezés is létezik:  nomofóbia, azaz a no-mobile-phone fóbia.


Tünetek:

Fantomrezgések: amikor valaki azt érzi, hogy a mobiltelefonja rezeg a zsebében, pedig nem is hívták. Ez egy olyan tünet, amelyet a pszichológiai igények hatására produkál a testünk. Leegyszerűsítve: elképzelt érzet jön létre, mert annyira hozzánőttünk a telefonunkhoz.

Feszültség (missing out érzés): úgy érzi, lemarad valami információról, kimarad valamiből, tehát olyan, mintha nem is létezne.

Fáradtság: azok a fiatalok, akik nappal nem tudják alaposan végigböngészni a közösségi oldalakat, ezt éjjel pótolják. Felmérések bizonyítják, hogy ezek a fiatalok sokszor csak napi 2-3 (!) órát alszanak. A probléma gyakran összefügg a túlzott energiaital-fogyasztással.

Van megoldás? 

Guld Ádám: sok munkahelyen már olyan tereket is kialakítanak, ahol 20 percre el tud vonulni a munkavállaló fellépni a közösségi hálóra

 

Guld Ádám kommunikációs szakember szerint azonban van megoldás. Az utóbbi három-négy évben Magyarországon is megjelentek azok a szakpszichológusok, akik az ilyen tüneteket produkáló fiatalokkal foglalkoznak. Emellett pedig kezd létrejönni egy olyan trend és szubkultúra, amelyben pont az ellenkezője történik: az emberek kivonulnak a közösségi média és az okostelefonok világából. A természethez közelednek.

Veszélybe került a pincér- és szakácsszakma, átalakulhat az orvosképzés?

Elég furán hangzik, de a felfokozott mobilhasználat miatt több szakma is veszélybe került az elmúlt években – számolt be Guld Ádám. A pécsi kommunikációs szakember kutatásai során több olyan munkaadóval találkozott, aki arról számolt be, hogy a dolgozók felmondtak, mert munkavégzés alatt nem használhatták a telefonjukat. Ennek persze fizikai akadályai is voltak, nem csak a főnöki szigor. Például egy pincér vagy egy szakács nehezen tud munka közben elvonulni mobilozni.

– Volt olyan, aki azért mondott fel, mert nyolc órán keresztül el volt vágva a közösségi online felületekről, és ezáltal úgy érezte, szinte nem is létezik, ettől pedig rosszul volt – mondta Guld Ádám. A kommunikációs szakember gyorsan hozzátette: az oktatásban lehetnek a legnagyobb változások.

– Az orvosképzésben például olyan mennyiségű a tananyag, hogy azt a megváltozott figyelemmel és tanulási képességgel rendelkező hallgatók már képtelenek befogadni. Így komolyan kell foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy le kell egyszerűsíteni mindent, mert a fiatalabb generáció nem képes tanulni, vagy inkább nincs ideje rá – jelentette ki Guld Ádám.

És mi a megoldás a munkahelyen?

Már vállalati vezetőket is oktatnak arra, hogyan kezeljék fiatal munkavállalóikat. Guld Ádám szerint azok a cégek sikeresek, amelyeknél nem megtiltják, hanem éppen ellenkezőleg, segítik a közösségi média használatát. – Nem egy olyan cégről tudok, ahol külön helyiséget hoztak létre arra, hogy a munkavállalók szupergyors internettel át tudják futni a közösségimédia-oldalaikat – mondta Guld Ádám.

Kapcsolódó Cikkek