EUR: 319,74 Ft
CHF: 280,55 Ft
2019. április 19., péntek
Emma

Külföld

A muszlim szavazók döntő többsége a baloldali pártokat preferálja

Brit, francia és belga adatok alapján az elmúlt évek meghatározó választásain a muszlim szavazók döntő többsége a baloldali pártokat preferálta – derül ki a Migrációkutató Intézet legújabb tanulmányából.

Az intézet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, brit adatok szerint a politikai aktivitást vállaló muszlimok többsége szintúgy a baloldali pártok sorait erősíti. Ez szemben áll a progresszív pártok szekuláris értékrendjével, hiszen az erősen vallásos muszlim politikusok többsége progresszív pártokban politizál – tették hozzá.


Ismertették, a nyugat-európai baloldali pártok a szavazatmaximalizálás érdekében határozott taktikákat – muszlim jelöltek indítása, erősen vallásos közösségi vezetők megnyerése – alkalmaznak a muszlim szavazatok megszerzésére, ezek pedig saját szempontjaikat tekintve eredményesnek tűnnek.

Kitértek arra is: a brit baloldal a muszlim szavazók megnyerésével párhuzamosan egyre erősebben Izrael-kritikus, alkalmanként nyíltan antiszemita retorikát is alkalmazott. A közlemény szerint ez különösen jellemző a Munkáspárt vezető alakjaira és bevándorló hátterű politikusaira.


A párt elnöke, Jeremy Corbyn nem tudott megnyugtató magyarázatot adni az antiszemitizmus pártján belüli jelenlétére. Részben ennek köszönhető, hogy friss felmérések szerint a brit zsidóság döntő többsége antiszemitának tekinti Corbynt – közölték.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek