EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Egyéb Békéscsaba

A pop-art fenegyereke senkit nem hagy hidegen

Andy Warhol műveiből nyílik tárlat február 20-án a Munkácsy Mihály Múzeumban. A kiállítás a világviszonylatban is jelentős gyűjteménnyel büszkélkedő Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum (Mezőlaborc/Medzilaborce, Szlovákia) műtárgyai közül nyolcvanat mutat be.

Gyarmati Gabriella művészettörténész a kiállítással kapcsolatban elmondta, hogy a művész személyes tárgyai, öltözékei közül is bemutatnak pár darabot. A példátlanul gazdag képzőművészeti anyag jó néhány olyan műtárgyat tartalmaz, amely a korszak szimbólumává vált. Ezek közé tartozik a Marilyn Monroe-t ábrázoló sorozat tíz színvariációban, Andersen, Lenin vörösben és feketében, valamint Kennedy. A kollekció részét képezi a Kimiko Powers, továbbá egy nagyobb önarckép-válogatás. Tehát olyan művek szerepelnek majd Békéscsabán, amelyek többsége a világon mindenhol ismert.


Az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum műtárgyai közül nyolcvanat mutatnak be Békéscsabán
Fotó: MTI/archív

Szarvas Péter, a megyeszékhely polgármestere a tárlattal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón elmondta, a kiállítás mindenki számára óriási meglepetés. Andy Warhol már a polgármester fiatalkorában is kultikus művésznek számított, ezért ha valaki akkor azt mondja neki, hogy egyszer Békéscsabán is láthatóak lesznek a művei, biztosan megmosolyogja, mert lehetetlennek tűnt volna az elképzelés. Ez egyedülálló kiállítás lesz, ami nagy büszkesége a múzeumnak, a városnak és Magyarországnak.

A pop-art művész rengeteg önarcképet készített pályafutása során
Fotó: MTI/archív

Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója az évtized kiállításának nevezte a bemutatót, és megköszönte a szervezők munkáját. Mint elmondta, a tárlat Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulóján, február 20-án nyílik meg a nagyközönség számára. A tárlat kuriózuma az Osztrák–Magyar Monarchia területéről Amerikába vándorolt ruszin származású Warhol család harmadik gyermeke, a kis Andy keresztelőruhája, amely, sok alkotás mellett, most először látható Magyarországon. A műtárgyak körülbelül egymilliárd forint értéket képviselnek. A kiállítás február 20. és május 26. között tekinthető meg.


Szarvas Péter polgármester már “üdvözölte” Andy Warholt Békéscsabán

Kapcsolódó Cikkek

  • GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

  • Légy szíves! Légy színes!

    Légy szíves! Légy színes!

    Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.