2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Egyéb Békéscsaba

Adósságot törleszt a múzeum új tárlata

Nemrég az „Ami csabai…” sorozatban új tárlat nyílt Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeumban Mértankapszula címmel. Az európai konstruktivizmus békéscsabai nagymesterei: Bohus, Fajó, Lukoviczky, Mengyán művei adósságtörlesztés a város és a múzeum részéről az alkotók és a leszármazottaik felé.

Gyarmati Gabriella, a kiállítás kurátora és látványtervezője elmondta, körülbelül két éve dédelgetett vágyálom ez a tárlat. Amikor tavaly év végére összeállt a 2019-es tervezet, akkor látták, hogy azok a termek, amik kellenek a kiállítás megvalósításához, csak ebben az időszakban szabadok. Így döntöttek a magyar kultúra napja, mint méltó ünnep és alkalom mellett.


A Kolozsváry–Tevan Teremben Lukoviczky Endre alkotásai kaptak helyet. Ő ebben az évben ünnepli 80. születésnapját, és eddig neki nem volt komoly nagy kiállítása Békéscsabán. Ezért számára ez a különleges státusz egy születésnapi ajándék is egyben a várostól, a múzeumtól. A másik három művész pedig a nagyobb, Jankay Teremben kapott helyet, ott is jól elkülönítve egymástól.

Az „Ami csabai…” sorozatban új tárlat nyílt a Munkácsy Mihály Múzeumban
MTI Fotó: Lehoczky Péter

A négy alkotó között számos párhuzamot lehet vonni. Mindannyian vagy a megyeszékhelyen születtek vagy hosszabb ideig éltek itt. Mindannyian Mokos József már életében legendássá vált rajzszakkörébe jártak. Itt a nagyon alapos képzés mellett egy olyan életszemléletet sajátíthattak el, amit csak az odajárók érthettek meg igazán. Emellett, bár a két még élő alkotó is már máshol él, máig megőrizték békéscsabaiságukat, szívesen és örömmel jönnek vissza.


A kiállított műtárgyak ezúttal kizárólag az alkotóktól, vagy az alkotók hagyatékából érkeztek kölcsönbe. Bár a múzeumnak is vannak alkotásai a művészektől, például Fajó János úgy tíz évvel ezelőtt egy 93 darabból álló szitanyomat-gyűjteményt ajándékozott a múzeumnak – azok most nem lettek kiállítva. A másik három művésztől szintén korai szitanyomatok és plasztikák vannak az intézmény tulajdonában. Különlegessége a tárlatnak, hogy ez a négy alkotó közösen nemhogy Békéscsabán, de máshol sem állított még ki. Ez is emeli talán a gyűjtemény értékét.

Május 5-ig láthatják az érdeklődők a kiállítást, addig több programot, ismeretterjesztő előadást, beszélgetést is tervez a múzeum. Ezekről részletesebben az intézmény honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. Lonovics László képzőművészt és Mengyán Andrást mindenképpen szeretnék az előadók sorában látni. Lonovics László már a négy alkotót követő generáció tagja, alkotásai mutatják az elődök hatását, mintha átvette volna tőlük a stafétát.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.