EUR: 335,41 Ft
CHF: 306,23 Ft
2019. november 18., hétfő
Jenő

Egyéb Zalaegerszeg

Álarcban a legfinomabb a fánk

Játékos programoknak adott otthont a hétvégén az Apáczai ÁMK a farsang jegyében: kicsik és nagyok álarcot és hangkeltő játékokat készíthettek, fánkot kóstolhattak. A farsang már a középkorban is népszerű ünnep volt Magyarországon, a nemesi udvarokban bálokat rendeztek, a polgárság rendezvényeket szervezett, és a falusi néphagyományokban is fontos szerepet játszott. A párválasztás mellett a farsang lényege a szabályok felrúgása és kigúnyolása, amit jól példáz a következmények nélküli bolondázás az álarc által biztosított névtelenség révén vagy a nemi szerepek felcserélése az asszonyfarsangon, ahol csakis asszonyok vehettek részt, akik az évnek ezen a napján korlátlanul ihattak és nótázhattak, férfi módra mulathattak. A szokásokat nem lehet elég korán megismertetni a gyerkőcökkel, akik manapság is szívesen öltöznek jelmezekbe.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.