2019. november 18., hétfő
Jenő

Külföld

Annyi eső eset Rio de Janeiróban néhány óra alatt, mint máskor egy hónap alatt

Legalább hatan életüket vesztették csütörtökön a Rio de Janeiróban hatalmas pusztítást okozó heves esőzések és villámárvizek következtében – közölte a Globo brazil televízió.

Marcelo Crivella polgármester háromnapos gyászt hirdetett az áldozatok emlékére.


“Két óra alatt annyi eső esett a városra, mint amennyi egy hónap során szokott” – mondta Crivella. Hozzáfűzte: “a meteorológusok nem gondolták, hogy ennyire heves lesz a vihar”.

A riói műveleti központ közölte: az óránkénti 109 kilométeres széllökésekkel kísért vihar fákat döntött ki és teljes utcákat árasztott el. A hatóság illetékességi körébe tartoznak egyebek mellett az időjárás, közlekedés, a szemétszállítás, az áram-, ivóvíz- és gázellátás, valamint a katasztrófavédelem felügyelete.

/Fotó: 
MTI/EPA/EFE/Marcelo Sayao

A városvezetés szerint 170 fát csavart ki a vihar, és tíz út került víz alá, helyenként az áramellátás is akadozik.

A viharkárok helyrehozásán több mint hatszáz városi alkalmazott fáradozik.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Rio de Janeiro egyes kerületeiben 35-91 milliméter csapadék esett. A tengerpart mentén futó utat pedig egy földcsuszamlás torlaszolta el.

A városról készült videofelvételeken elárasztott üzleteket, és meredek utcákon lezúduló sebes sodrású folyamokat lehet látni, amelyek a rengeteg törmelék mellett autókat is magukkal ragadtak.

Kapcsolódó Cikkek