2020. január 29., szerda
Adél

Extra

Az első nyögéstől Han Solo legendájáig – magyar hangja: Csernák János

A hazai szinkron nem véletlenül lett világszinten híres. Színészeink közül sokan képesek arra, hogy bámulatos élménnyé varázsoljanak egy-egy külhoni filmet, amelyhez hangjukat adják. “Lokál hangadók” című új sorozatunkban a legnevesebb hazai hangkölcsönzők valódi arcát szeretnénk bemutatni olvasóinknak.

Név: Csernák János

Született: 1952. október 28.

Állandó szinkronszerepei:
Liam Neeson, Richard Gere,
Harrison Ford, Steven Seagal

– Emlékszik még az első szinkronszerepére?


– Hogyne! Bőven főiskolás voltam még, egy szovjet háborús filmbe hívtak szinkronizálni. A jelenetben két katona tett hordágyra egy sebesültet, és közben az egyik hangosan felnyögött – na, az volt az én első szerepem! Ezt hamarosan már egy főszerep követte A Lindbergh bébi elrablása című amerikai filmben, ahol a főszereplőnek, Charles Lindberghnek kölcsönöztem a hangomat. Ettől fogva nem volt megállás. Mire megkaptam a színész diplomámat, már ismert és keresett szinkronhang voltam.

– Mi a legnehezebb szinkronmunka az Ön számára?


– Sorozatot mindössze kétszer vállaltam el a pályafutásom során. Az egyik egy szappanopera volt, a másik a Hetedik mennyország című amerikai televíziós sorozat volt. Ami közös volt bennük, hogy egyáltalán nem volt idő még átfutni sem a szöveget előtte. Blattolva kell olvasni, ami azt jelenti, hogy a szemem előbbre jár, mint ahogy hangosan kimondom a szavakat. Elsőre kellett úgy felmondani, hogy az lehetőleg végleges legyen. Így, futószalagon dolgozni nem az én világom.

– Számtalan filmet szinkronizált már. Van olyan nyelv, amit nehezebb magyarul felmondani?

– A keleti nyelvek egészen máshogy törik meg a mondatokat, máshol van a hangsúly. Néha át kell beszélni a szavakat – vagyis nem ott venni levegőt, nem tartani meg  két szó között a szünetet ott, ahol a filmbéli színész, hanem folyamatossá tenni a beszédet, ahogy a magyar nyelv ritmusa adja.

– Ön több neves külföldi színésznek is az állandó magyar hangja. Más hangon szólaltatja meg például Harrison Fordot, mint Richard Gere-t?

– Még Harrison Fordot is más hangon szólaltatom meg! Az általa megformált karakter humorával például kifejezetten szeretek játszani! Szeretem “megemelni” az általam szinkronizált filmeket, igyekszem többet adni, hozzátenni a magamét. Mostanában már szinte mindig csak főszerepekre hívnak a szinkronba, pedig én kifejezetten kedvelem az epizódszerepeket, mert bármilyen figurába imádok belebújni! Korábban szinkronizáltam csecsemőt is, sírtam, nyöszörögtem, mint egy baba, mert ez volt a feladat. A szinkronizálás során egyszerre kell átélni a színész által eljátszott figurát és tovább gazdagítani azt a hangom segítségével.

– Nem csak a hangszíne hanem a hibátlan beszédtechnikája is legendás. Ez mennyire fontos ön szerint a hangkölcsönzés során?

– Az érthető, tiszta és hibátlan beszédet eleve szívesebben hallja az ember, a művészi mondanivaló tolmácsolásakor pedig nagyon sokat tehet hozzá egy-egy alkotás üzenetéhez. Például Franco Zeffirelli A názáreti Jézus című filmjében rám osztották Jézus szinkronizálását. A szinkronrendezővel szerencsére mindketten úgy gondoltuk, hogy minden egyes tekercset addig kell újra felmondani, ameddig az eredmény nem lesz tökéletes. Ez mindenképpen megtisztelő feladat volt és úgy érzem, maximálisan sikerült visszaadni a szöveg értelmi és érzelmi lényegét is.

Csernák János és Kökényessy Ági színpadon is megformálják szinkronszínészek karaktereit – Fotó: Újszínház

– Úgy tudom, számtalan méltató kritika ismerte már el az Ön fantasztikus hangját. Van olyan, amire különösen büszke?

– Minden elismerésnek nagyon örülök, ilyenkor érzem, hogy érdemes minden egyes feladat során a maximumot nyújtani, soha nem kevesebbet. A Kossuth Rádió Krónika című adását például én konferáltam fel és le. Ez csak néhány mondat volt, mégis egész cikkek születtek arról, mennyire tetszik az embereknek, ahogy felmondom. Bevallom, éppen ezért szeretem például a reklámokat is. Ez a műfaj igazán a pillanat művészete! Csak néhány másodpercem van arra, hogy meggyőzzem a hallgatókat arról, érdemes az általam reklámozott terméket megvenni. A megrendelőktől sokszor kaptam már visszajelzést, hogy akkor volt a legtöbb eladásuk, amikor az én hangommal reklámoztak egy adott terméket. Ez azért nagyszerű érzés!

– Mennyire követi nyomon az Ön által szinkronizált külföldi színészek pályafutását?

– Nagy filmrajongó vagyok, már alig várom, hogy egy-egy új produkció kijöjjön! Nagy kedvencem például Richard Gere főszereplésével a  Norman című film, amiben hatalmasat alakít a színész, és szinkronizálni is nagy élmény volt. Hamarosan premierje lesz a Dermesztő hajsza című filmnek, amiben Liam Neeson játssza a főszerepet, a hazai mozikban pedig az én hangomon szólal majd meg. Kemény kriminek ígérkezik, már nagyon várom, hogy megnézhessem. Harrison Ford pedig egy újabb Indiana Jones filmet kezd forgatni, ami majd 2020-ban kerül a közönség elé. Ezek számomra is izgalmasak. Egyrészt, mert szeretem a jó filmeket, másrészt, mert amikor visszahallgatom magamat, mindig tanulok belőle.

– Gyakran adja a hangját olyan főhősöknek, akik hajmeresztő akciókba bonyolódnak, vagy éppen mindent megtesznek azért, hogy egy szép nőt elcsábítsanak. Mennyire nehéz az ilyen jellegű, mozgalmasabb helyzeteket csak hangban hozni?

– A cél szentesíti az eszközt! Teljesen mindegy hogy éppen a saját kézfejemet kell csókolgatnom, hogy hiteles legyen a szenvedély, vagy mennyire torzul grimaszba az arcom amikor ordítok, nyögök, mert ez a feladat. A lényeg, hogy a végeredmény tökéletes legyen, és a néző számára valóságos legyen az élmény. Nagyon sok módon tudok például nyögni, mert nem mindegy, hogy a színészem épp lóra kapaszkodik, vagy lehuppan egy fotelbe, esetleg tökön rúgták, szeretkezik, vagy beteg – mindhez más nyögés kell. Hitelesen kell szinkronizálni akár azt is, amikor valaki evés közben tele szájjal beszél, vagy nagyot kortyol az italából – mindezt anélkül, hogy én valóban ennék vagy innék. Ezeket mind elő kell tudni hívni a korábbi  tapasztalások emlékeiből, hiszen senki sem valósíthat meg valamit, ami nem jut az eszébe.

– Színpadon, filmes szerepeknél jelent előnyt a szinkronos gyakorlat?

– Mindenképpen előny, a színész így egyszerűen nem esik ki a gyakorlatból, hiszen a hangja folyamatosan edzésben van. Hamarosan adásba kerül a Csak színház és más semmi újabb szériája, melyben az egyik főszerepet játszom. A forgatásokon is hasznát vettem a szinkronmunkák során szerzett tapasztalataimnak.

– Az Ön karakteres hangját és különlegesen tiszta kiejtését bizonyára sokan felismerik. Volt már ebből tréfás helyzete?

– Legtöbbször a telefonszámomat szeretnék elkérni, hogy bármikor felhívhassanak és hallgassák, ahogy beszélek. Ehelyett én azt szoktam javasolni, jöjjenek el a színházba, ne csak hallgassák, nézzék is Csernák Jánost, a színészt!

Csernák Jánost itt nézheti meg “szinkronizálás” közben:

Kapcsolódó Cikkek