2019. november 19., kedd
Erzsébet

Belföld

Az Európai Bizottság ugyanazért támadja a magyar és az olasz kormányt

A Budapestet és Rómát érő brüsszeli támadásokról, az Európai Bizottság költségvetési javaslatairól, a bevándorlásról, a közelgő európai parlamenti választásokról is egyeztetett az olasz kormány európai uniós ügyekben illetékes tisztségviselőivel Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára szerdán Rómában.

Takács Szabolcs elmondta, egyetértés van az olasz és a magyar kormány között abban, hogy a mandátumuk vége előtt álló európai uniós intézményekkel “nem lehet megállapodni semmilyen stratégiai kérdésben, ami az unió jövőjét határozza meg, legyen szó bevándorlásról vagy az uniós költségvetésről”.


Az államtitkárt Luciano Barra Caracciolo, az olasz EU-ügyi minisztérium államtitkára, Fabrizio Bucci, a külügyminisztérium EU-ügyi igazgatója, valamint Piero Benassi, az olasz miniszterelnök EU-s tanácsadója fogadta.

A megbeszéléseken kiemelt témaként szerepeltek az Európai Bizottságnak az uniós költségvetéssel kapcsolatos javaslatai. Takács Szabolcs pozitívnak nevezte, hogy az olasz kormány is jelentőséget tulajdonít annak, hogy a hagyományos (szak)politikák, mint a kohéziós és az agrárpolitika támogatásának volumenje ne csökkenjen olyan nagy mértékben mint ahogyan az Európai Bizottság lefektette.


“A magyar kormány úgy látja, hogy mindazok a javaslatok, amelyeket a bevándorláspárti brüsszeli bürökrácia megfogalmazott Magyarország vonatkozásában, az uniós források teljesen aránytalan és indokolatlan csökkentését idéznék elő” – jelentette ki Takács Szabolcs. Megjegyezte, a Magyarországnak szánt uniós források csökkentési szándéka arra vezethető vissza, hogy Magyarország az utóbbi három-négy évben nagyon határozott és következetes politikát folytatott a bevándorlásal szemben.

Hozzátette: nem elfogadható, hogy az Európai Bizottság a költségvetési javaslatot is politikai eszközként használja, és “valójában nem az emberek és a tagállamok érdekeit veszi figyelembe, hanem a saját politikai ambícióit”. Úgy vélte, mindez kizárólag azzal magyarázható, hogy az Európai Bizottság annak a “bevándorláspárti politikai közösségnek a tagja, amely mindenféle gátlás nélkül támadja mint a magyar, mint az olasz kormányt kizárólag azért, mert más véleményen vagyunk a bevándorlást illetően”.

Takács Szabolcs tájékoztatta az olasz felet, hogy a magyar kormánypártok az Európai Néppárt (EPP) tagjaiként készülnek az Európai Parlamenti (EP-) választások kampányára.

“Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a EPP minél jobb választási eredményt tudjon elérni, hogy ellent tudjon állni annak a szocialista-liberális aknamunkának, amely a EPP megosztását célozza” – mondta hangsúlyozva, hogy ezzel egy időben készek együttműködni minden politikai erővel, amelyek a bevándorlásban a magyar kormány álláspontjával azonosulnak.

Kiemelte, hogy a bevándorlással kapcsolatos “gyalázatos és ádáz küzdelemben” meghatározó szerepet játszanak a Soros-hálózat támogatta európai politikusok és politikai szereplők. A magyar kormány ezért elérkezettnek érzi az időt, hogy jelezze az Európai Bizottságnak, hogy nem tudja elfogadni, hogy az Európai Bizottságot olyan politikusok képviseljék, akik maguk is ennek a választási küzdelemnek kiemelt szereplői. Takács Szabolcs mindenekelőtt az Európai Bizottság első alelnökét, Frans Timmermannst nevezte meg, az Európai Szocialista Párt (PSE) jelöltjét. Elmondta, a magyar kormány Timmermans felfüggesztését kérte Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől. Megjegyezte, ugyanezért támadta meg Guy Verhofstadt liberális EP-frakcióvezető Giuseppe Conte olasz miniszterelnököt az EP-ben tartott keddi felszólalása után.

Timmermans és Verhofstadt a bevándorláspárti politika képviselői, ezért támadják a magyar és az olasz kormányt – jelentette ki Takács Szabolcs.

Kapcsolódó Cikkek

 • Feldolgozótermi (nyomdai) leszedő álláslehetőség

  Feldolgozótermi (nyomdai) leszedő álláslehetőség

  A Mediaworks Hungary Zrt., ismert és közkedvelt napilapjaival, a Nemzeti Sporttal, a Világgazdasággal, 19 megyei napilappal, női, bulvár-, gasztro-, ifjúsági és sportmagazin-portfóliójával, digitális médiatermékeivel, nyomdáival Magyarország egyik legfontosabb médiavállalata, mely közel 2300 munkavállalót foglalkoztat országszerte.

 • Cirkuszt csinál az ellenzék a parlamentből

  Cirkuszt csinál az ellenzék a parlamentből

  Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a mai parlamenti munka, amely során szóba került az ellenzéki képviselők elfogadhatatlan viselkedése miatt szükséges a házszabály módosítás is, de a családvédelmi akcióterv sikerességéről is beszéltek.

 • Magyarország fejlődik a leggyorsabban az unióban

  Magyarország fejlődik a leggyorsabban az unióban

  Magyarország fejlődik a leggyorsabban az unióban – jelentette ki a pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek. Az  interjúban Varga Mihály azt mondta, hogy a kormány már hozzálátott a második gazdaságvédelmi akcióterv kidolgozásához.