EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Külföld

Az olasz parti őrség biztonsági okokból nem engedi távozni a Sea-Watch mentőhajóját

Az olasz parti őrség pénteken közölte, hogy a Sea-Watch német segélyszervezet mentőhajója biztonsági okokból nem hagyhatja el a szicíliai Catania kikötőjét.

A parti őrség megjegyezte, hogy a hajó ellenőrzése során több szabálytalanságra bukkantak, és a holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3 csak akkor hagyhatja el a kikötőt, ha ezeket orvosolták. A közlemény nem részletezi a problémákat.


A mentőhajó január 19-én 47 embert mentett ki a tengerből Líbia partjai közelében. A Sea-Watch 3 csaknem két hétig vesztegelt a tengeren, miután Olaszország a fedélzetén tartózkodó migránsok szétosztásától tette függővé kikötését. Giuseppe Conte olasz kormányfő szerdán bejelentette, hogy Olaszország megegyezett hat európai uniós országgal, Németországgal, Franciaországgal, Portugáliával, Romániával, Máltával és Luxemburggal a menekültek befogadásáról, így a hajó partra teheti utasait.

Az új olasz kormány júniusi hivatalba lépése óta újra és újra parázs vita tárgyát képezi a Földközi-tengeren megmentett emberek sorsa. Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtiltaná, hogy a nem kormányzati szervezetek mentőhajói kikössenek Olaszországban, és nyomozást szorgalmazott a Sea-Watch ellen.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek